Предизборен подкуп ли са 120лв, обещани от ГЕРБ на бедните пенсионери?

0

Предизборен подкуп! Само така можем да определим обещанието на властта да изплаща по 120 лв на най-бедните пенсионери за храна през април. Защо точно през април, а не сега зимата, в студовете и при високите сметки за отопление и осветление?! Ясно е като бял ден – подкупват, без да им мигне окото избирателите от третата възраст.

На тях от няколко месеца властта подхвърля милостинята от по 50 лв, която е планирана…също до изборите. Слетва и арогантното уточнение, че ако ГЕРБ пак вземе властта, ще намерят начин да им дават бонуси.

Толкова откровено и безпардонно подкупване на избиратели в новата ни история не е имало. Мери се с христоматийни е пример от италианската история след войната, в която с американски пари (за да не победи мощната тогава италианска комунистическа партия) християндемократите са раздавали на бедните избиратели обувки, но не чифт – преди изборите едната обувка, ако бъдат спечелени изборите, се дава и другата. Но сме 2021-ва, а не 1945 година, нали?!

Изборите по бойковски се правят по същия начин – армия от овластени герберски чиновници и родата им, зависимият от обществени поръчки едър бизнес с техните работници. И след като малкия бизнес и наемните служители бяха смачкани от немотия заради локдаун и липсата на реална помощ, и намразиха ГЕРБ, областта решава да си купи пенсионерите, защото те са най-бедни, уязвими и наплашени от пандемията, надяват се поне мъничко за по-стабилни старини и управляващите им създава тази илюзия с подаяния от 50 или 120 лв.

Но нека пенсионерите се замислят дали тези дребни предизборни пари от една ръка на държавата не са повече взети от другата й ръка. Под формата на надути сметки към монополистите, с вихрещата се спекула на цените на храни и лекарства, с които държавата няма воля и не може да се справи, с доплащанията в болниците.

Решението не е в арогантния предизборен подкуп на ГЕРБ, а в преизчисляване на пенсиите – реална реформа, която ще позволи системно, а не временно облекчаване на живота на нашите майки и бащи. Всичко друго е демагогия, осъждаща възрастните българи на унизително вегетиране, както стана традиция в трите десетилетия на десен преход.

Автор: Теофан Германов

Източник: в. „Минаха години“

Прегледана: 3713

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече