От друг ъгъл: 7 обединения, които може да станат, може и да не станат

0

Времето е предизборно и политическите играчи почнаха да си правят седeнки, одумки, тлаки и заигравки с потенциални партньори за предизборно и следизборно сътрудничество. 

Последните предизборни маневри можем да сравним с популярното описание на „Тлаката в Алтъново“ от романа „Под игото“. Тлаката принципно е селска сбирка за някаква обща работа, но и събитие, на което момите и ергените се обстрелват със стреличките на Амур. Конкретно в „Под игото“ тлаката в Алтъново е организирана, за да се ушие чеиз на една от момите, а главното лице на романа Бойчо Огнянов гледа от едно прозорче: 

„Огнянов кое слуша, кое не, това безкрайно дърдорене на булката; той беше цял погълнат от картината, а не от тълкуването й. По-смелите девойки се шегуваха с ергените, подзимаха ги лукаво и се заливаха с весел смях. Тям отговаряха гръмогласни кикотения от мъжка страна, дето се пущаха стрели против хлевоустия пол. Закачките, глумите и шегите се сипеха като дъжд; откритите смехове посрещаха двусмислените остроти, които изкарваха руменина по най-опечените момински бузи.“

Описанието на женската логорея от днешна гледна точка е малко сексистко, но Вазов си е патриарх, а те патриарсите си падат патерналисти. Няма да му връзваме кусур, щото е било отдавна, а пък ако не са патриарсите, кой ще пише националните литератури?

Да преминем към коалициите и заигравките на нашето време.

***

1. Черепа и Слави. Бившият изряден бизнесмен в изгнание Васил Божков подаде ръка на Слави Трифонов с предложение да се явят на изборите с общи листи. Но Слави отказа годежа. Той изглежда се стреми да се разграничи от някогашния си реален или измислен статут на „мутренски клоун“. Този образ му го налагаха много упорито, а и самият Слави експлоатира доволно дълго време представата за себе си като Лошото момче с голямото сърце.

В такива интонации бяха и някогашните му общи акции с Бойко Борисов, когато играеха публичното си присъствие като някаква версия на Мъже в черно. Може би сте забравили заглавията от началото на века как „Слави и Генерала“ заедно гонили бандити и разни от сорта. Но Слави вече не е мутра, не е приятел на мутри и не е мутренски смешник, камо ли с пагон. 

2. Слави и Бойко. За такава проектокоалиция също се спекулира, защото социолозите прогнозират за Трифонов доста серозен резултат, който ще го постави в позиция да преговаря с най-големите. Неговата предизборна тактика засега е повече от успешна – той не прави почти нищо политическо, но трупа рейтинг, на който останалите завиждат. Коалицията между Слави и Бойко е проблемна пак заради мутренския аспект.

Днешният Слави атакува Борисов, че е самозабравила се мутра. А днешният Слави не е такъв. Лошото е, че въпреки потенциално високия резултат Слави няма хора, камо ли политически грамотни, активни, нахални и т.н. А Борисов има – ако не хора, калинки има за още няколко проекта да напълни и като нищо ще се наложи да даде малко на Слави. 

3. Бачо Валери с Бай Пеницилин. Това е реалната коалиция Симеонов/Марешки, за която глаголствахме миналата седмица в ямбове и рими. Проблемът в черноморско-патриотичната концесия-коалиция е отношението към руската заплаха или закрила. В телевизията на Валери Симеонов вървят материали за „платени русофили“. В изявите на Марешки Русия има обратния статут – Спасителка на плажа. Възприемането на РФ еднозначно (Матушка или Империя на злото) е еднакво инфантилно, но все пак става въпрос за два срещуположни полюса. Затова и коалицията е наричана биполярна. 

4. Корнелия Нинова със себе си. В коалиционната политика на БСП няма промяна, партията тръгва на избори в стария формат – БСП плюс малки леви мушмулчета. Но политиката на самата Нинова я изолира все повече и повече с тенденция да се превърне в „сам човек коалицийка“. 

5. ГЕРБ-СДС. От тази коалиция засега големият печеливш е Александър Йорданов, който стана евродепутат и успешно представя в ЕП ганьо-балканщината на висок литературен стил. 

6. ГЕРБ и интелектуалците – щом ще си говорим на висок стил, нека кажем, че Гражданската квота на ГЕРБ се освежава с Любен Дилов, който през годините се е коалирал с кого ли не – и винаги на печалба, майстор е! Името на Нойзи Цветков – засукан интелектуалец, свързван с градската десница – също се завъртя за участие в гражданската квота на ГЕРБ. Но след половин ден спекулации самият Цветков заяви: „Не, не е вярно. Приятен ден“. И развали хубавата смешка – вече всички го виждаха до Тома Биков и другите софистицирани пържолници. 

7. ДПС с всички. Партията на мъртвата хватка. Който се е хванал с тях, големи ядове е брал, но те са незаобиколим фактор, а вече искат да управляват и официално, което не се е случвало от времената на Двойната и Тройната коалиция.

Автор: Г-н Балев

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 3154

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече