Гриша Ганчев свали картите на масата: Чака се сделка за „ЦСКА-София”, но каква?

0

Изходите са някой да успее да разубеди Гриша Ганчев, да дойде Стоичков или пак да се опре до премиерската помощ

Седмицата започна по изключително неприятен начин за привържениците на „ЦСКА-София“. Изненадващ трансфер в Русия на голмайстора на отбора Али Соу и анонс на собствениците на клуба Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, че се оттеглят. И това – в рамките на един ден. Сякаш по-лошо не можеше да бъде.

Разбира се, веднага тръгнаха различни предположения за причините. Част от феновете се притесниха, вътрешната опозиция в клуба, и особено външната, се зарадва… Но всички се запитаха какво ще последва за „ЦСКА-София“.

Отговорът е: сделка. Но каква?

Дали ще е между феновете и Ганчев, с цената на обещания и коленопреклонност от тяхна страна? Или пък такава, която ще доведе нов собственик на стадион „Българска армия“? А може би някаква невиждана до момента „врътка“?

Лансираната от изп. директор Пламен Марков официална версия, че Ганчев и Инджов са се отказали заради острата декларация на фен фракцията Offenders (срещу трансфера на Соу), съвсем се спихна, когато стана ясно, че още на 19 януари е било свикано извънредно общо събрание на акционерите на 20 февруари.

А колко удобно идва тази декларация пет дни преди това? Направо идеален повод. Защото Ганчев не за пръв път е критикуван от феновете на своя отбор, че дори и по същия остър начин. През март 2020 г. в сектор Г по време на мач с „Ботев“ (Вр) се появи надпис „Господине, докога ще си „играйкаме“?“, съвсем идентичен с един от въпросите, зададени в декларацията от понеделник.Гриша Ганчев се оттегля от „ЦСКА-София“Собственикът на „ЦСКА-София“ Гриша Ганчев сензационно обяви, че се оттегля от футболния клуб заедно със съдружника си Юлиян Инджов. „Благодаря на цялата армейска общественост, че беше съпричастна с нашето дело. За всичката им любов към отбора. Искам да кажа от мое име и името на моя съдружник Инджов, че ние прекратяваме дейността си в ЦСКА.

Снимка: „СЕГА“

Тогава обаче не последва реакция като сегашната. Нищо подобно. Дори може да се каже, че

до момента Ганчев се радваше на голям комфорт

в „ЦСКА-София“ и е странно да изтъква, че чашата на търпението му вече е преляла. А феновете имаха достатъчно причини и преди да критикуват собственика – заради многото дадени от него и неизпълнени обещания, откакто за първи път се изправи пред тях на 4 октомври 2015 г. Най-вече тези за стадиона.

„Ще започнем постепенно с единия сектор, с другия. Козирката ще си остане, защото навява хубави спомени от победи, но ще я заздравим. Това е тежка инвестиция, но ако ние правилно си изиграем картите, не е невъзможно да се случи в следващите 2-3 години. Аз мисля базата в Панчарево да си я върнем на държавата и да си купим терен, има земеделски земи около София, 50-60 дка и да се изгради нормален център, на който да се готвят нашите отбори – от юноши до мъже. Няма смисъл постоянно да ни натяква държавата, че ни го дава, че било нейно.“

Всичко това бе казано от Ганчев на въпросната среща през есента на 2015-а. Тогава той обеща още оздравяване на ЦСКА с думите „Глас народен, глас Божи“ и след допитване до феновете. Резултатът от това му обещание бе… фалитът на 9 септември 2016 г., предшестван от един от най-срамните моменти в историята на 31-кратния шампион – опита за преименуването на клуба на ФК „Лупи“.

Действията на Гриша Ганчев спрямо 31-кратния шампион на България ЦСКА (ПФК ЦСКА АД) придобиха характер на пълна гавра.

Обещано бе и отново да има трофеи. Последва обаче само спечелването на Купата на България от ЦСКА, което бе и лебедовата песен на най-титулувания български клуб.

А откакто на „Българска армия“ заигра „ЦСКА-София“, имаше 12 треньорски смени, 4 втори места и един загубен финал за Купата. И разочаровани фенове.

През октомври 2015 г. бе обявено още, че ще бъде закупен и нов автобус. Той се появи едва 5 години по-късно. А за споменатия срок „2-3 години“ за реконструкция на „Българска армия“ по-добре да не става дума.

И въпреки това Гриша Ганчев не може да се оплаче от липса на комфорт. Е, не безусловен, какъвто имаше в Ловеч, но все пак – комфорт. Все пак тази публика му прости и тройната комбинация „Чавдар“ (Етрополе) – „Литекс“ – „ЦСКА-София“, заради която и до днес привържениците са принудени да търпят подигравки.

Не бива да се забравя и че

мнозинството запалянковци са признателни на Ганчев

Защото клубът е финансово стабилен и го няма онова ходене по ръба на бръснача от времето на Александър Томов; защото отборът всеки сезон, малко или много, се бори за титлата; защото миналата есен влезе в групите на Лига Европа; защото бяха платени 8 млн. лв. за активите, вкл. емблемата на ЦСКА…

Ако се върнем отново към изказването на Пламен Марков, ще видим, че бяха дадени не една, а поне три версии за оттеглянето на Ганчев – недоволните фенове; опоненти на клуба, които желаят срива му; и финансовата криза от COVID-пандемията.

Както имаше и три версии какво ще стане занапред с акциите: „ще бъдат подарени на желаещите да ги вземат“; „всеки, който желае да инвестира в ЦСКА и да е финансов благодетел, ще има възможността да ги получи на безценица“ (б. р. – да ги купи по номинал от 100 лв., или общо за около 76 000 лв. за 76%, притежавани от Ганчев и Инджов); или „При положение, че акциите се предоставят, по-разумно би било директно да се закупят и с това да се финансира клубът в дългосрочен план“.

Точно различните обяснения пораждат и различни съмнения. Спекулира се, че Ганчев иска с този ход да принуди феновете да го молят (което вече стана) и така

да бетонира статута си на „Армията“

Или пък че е притиснат от държавата и затова е намерил повод да си тръгне. А може би разковничето е очакваното решение на Спортния арбитражен съд в Лозана да обяви „ЦСКА-София“ за приемник на ЦСКА и очертаващите се низ от загубени дела за милиони, заведени от бивши футболисти и треньори. Или, или, или…

По-мрачните сценарии минават през това бизнесменът да напусне България, подобно на Васил Божков. А може би даже, че това е предпоследната стъпка към обединението на двата клуба с името „ЦСКА“ (последната да е идването на „Армията“ на съставения изцяло от българи „ЦСКА 1948“).

Има и джокер в посока, че ходът на Гриша Ганчев е блъф – сочи се решението да се осигури издръжката до края на сезона, а не да се спре кранчето веднага, както стана в „Левски“ при Божков. Така де – до лятото има много време за размисъл, разубеждаване и едни парламентарни избори.

Трудно е да се приеме, че настоящото ръководство така лесно ще махне с ръка и ще си вземе шапката. Защото така ще загуби имиджа да е начело на един от двата най-популярни клуба в България. Ще загуби и едни поне 40 млн. лв., вложени за тези няколко години. Губи се в крайна сметка и един добър бизнес. Защото от 2016 г. насам „ЦСКА-София“ е продал футболисти за общо 16.4 млн. евро (по данни на „Трансфермаркт“).

Вторият път пред клуба също е интересен – собственик да стане Христо Стоичков. Той държи 20% от акциите в клуба и Ганчев и Инджов трябва да предложат дяловете си първо на него. Това би бил ловък PR ход – начело да е човек със статута на абсолютна легенда на „Българска армия“ и това да сплоти фенската маса. Само че… дори спонтанният Стоичков сигурно ще действа предпазливо. От една страна, той вече веднъж бе финтиран от Ганчев, когато дойде като треньор на ЦСКА (юни-юли 2013 г.), но не бе последван от бизнесмена. От друга – осигуреното финансиране е само до лятото. А след това???

Пламен Марков, снимка: „Спортал“

Интересно какво е 

мнението на държавата в тази ситуация,

най-малкото като собственик на имотите, ползвани от клуба. Явно и там има изненада. „С тревога следя какво се случва в ЦСКА в последните часове“, заяви спортният министър Красен Кралев. Още повече че, по думите му, съвсем скоро е трябвало да има раздвижване по въпроса с модернизирането на стадиона: „Това идва в момент точно когато чакахме ръководството на ЦСКА да подпише договора за учредяване на съвместно дружество, с което да се инвестира на ст. „Българска армия“.

Дали АД-то между спортното министерство и „ЦСКА-София“ е трябвало да бъде учредено предизборно (както често се случва в България), или просто е бил дошъл моментът, но темата за стадиона е щекотлива за феновете. И те биха се зарадвали, ако има развитие. 

Въобще никак не е за подценяване фактът, че Ганчев оповести оттеглянето си месец и половина преди изборите. За премиера Бойко Борисов е всеизвестно, че не обича подобно напрежение, особено около избори. И в такъв период е най-склонен на щедрост. Неслучайно на пловдивските „Ботев“ и „Локомотив“ той лично обеща общо 37 млн. лв. за стадионите им преди местните избори през есента на 2019 г. (месеци по-късно парите бяха отпуснати). Ако пък положението е съвсем напряло и „ЦСКА-София“ остане дълго без собственици, Борисов може да помогне и в това отношение. Правил го е и преди.

Затова и действията на държавата са третият възможен изход от управленската криза, в която внезапно изпадна „ЦСКА-София“. Криза, която носи реалната опасност и този сезон отборът да остане без титла или дори отново да затъне. Очакваме да разберем каква ще е точно сделката за клуба.

Автор: СВИЛЕН КИРИЛОВСКИ

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 3263

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече