Новата политическа далновиност: Чрез просто делене властта размножи НСО като амеба

0

Държавните служби за охрана са вече три, по толкова трябва да умножим парите им за издръжка и скандалите

След години наред критики как всяка власт си играе със скъпата играчка Национална служба за охрана, как не е ясно защо и за какво отиват десетки милиони и тези пари всяка година скачат с още и и още, изведнъж се роди още една НСО. Управляващите наистина правят

втора служба за охрана, като буквално я дублират със звена в МВР

Това се разбра от проекта за Наредба за условията и реда за осигуряване и осъществяване на охрана на лица.

От документа става ясно, че МВР наистина ще може да пази не само служители в администрацията „при наличието на конкретна застрашеност във връзка с упражняване на функциите им“, не само застрашени и защитени свидетели, но и премиера, президента, председателя на Народното събрание. Последните трима имат сега задължителна охрана от НСО. В проектонаредбата те не са посочени конкретно, а само като лицата по конкретен текст от закона за НСО. В него освен тримата големи в държавата е посочен и главният прокурор, т.е. и той ще може да бъде пазен от МВР, а не от НСО.

Предвидено е, че

звената за охрана в МВР ще могат да пазят и например депутати, министри

при сигнал за застрашеност. Ще могат да поемат и другите лица, „свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката“. Този текст от закона за НСО бе използван години наред, за да може службата да пази Ахмед Доган, който все пак преди няколко месеца се отказа от нея. Сега обаче ще може да го пази МВР.

Не става ясно кой ще решава коя служба кого ще пази. Загатнато е, че това ще се прави от комисията, предвидена в закона за НСО. В нея влизат шефът на НСО, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС. Решенията се взимат с мнозинство, когато няма общо съгласие.

Снимка: БГНЕС

Редно е да се върнем към 

скандала с охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски

Когато се разгоря, се оказа, че шефът на НСО бил против те да имат охрана, но главният секретар на МВР и шефът на ДАНС са били „за“. И в настоящата нормативна база е оставена вратичка да има охрана и без консенсус.

От документите на МВР се разбира, че ще има звена за охрана в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Гранична полиция“, Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и областните дирекции на МВР. Те ще осъществяват и физическа охрана, ще пазят и жилища.

Основно ще се използва новата мегадирекция в МВР, която обедини жандармерията и баретите. Това става ясно от декларациите, които ще попълват пазените лица. Те се попълват в полза точно на мегадирекцията. Охраняваното лице декларира, че иска да бъде охранявано от Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, защото се чувства застрашено, и че ще изпълнява разпорежданията на охранителите. 

Още в началото на миналата година властта  се възползва от поредицата скандали около НСО, която е на подчинение на президента. През януари 2020 г. депутати от ГЕРБ вкараха неочаквано изменение между първо и второ четене на съвсем други промени в закона за МВР. С него се направи пробив, че и МВР ще пази хора, но се твърдеше, че това щяло да са основно застрашени чиновници от възлови агенции, като например НАП. Още тогава стана ясно, че започва подготовката за още една НСО. Затова президентът Румен Радев наложи вето и върна разпоредбата, но управляващите я прегласуваха и вече я реализират.

По същото време започна разрастването на

друго странно образувание – Бюрото по защита при главния прокурор

Въпросното бюро, за което постоянно се твърди, че ще е само за охрана на свидетели, започна да се появява при акции на прокуратурата без каквото и да е нормативно основание. Служители на бюрото охраняват обиски, претърсвания, изземвания, влетяват заедно с прокурори по къщи и апартаменти. А това е изцяло в прерогативите на МВР и полицията. Отделно и за тази структура отиват достатъчно много пари, които са на данъкоплатците. От там все отричат, че стават втора или трета НСО, но дори фактът, че куп служители на службата се преместиха там, го опровергава.

Свидетели сме на

тежки противоречия между определена група от т.нар. държавни мъже,

които, от една страна, искат да си имат гарантирана държавна охрана, деликатна и лоялна към тях, а от друга, да притежават лостове, чрез които да вкарват и внедряват държавни бодигардове, които да могат да контролират и насочват, включително информационни потоци за житието и битието на един или друг.

В клонирането на НСО няма как да има каквато и да е ефективност. Достатъчни са скандалите през последните няколко месеца – как бяха свалени бунтуващите се жени от прозорците на парламента, историята на Росенец и пазенето на Доган, снимките с пачките евро и кюлчетата в чекмеджето на Бойко Борисов. Да не говорим за абсурдните реплики на премиера, че президентът го преследва с дрон в резиденция „Бояна“.

НСО е правоприемник на „Управлението за безопасност и охрана“ (УБО, бившето Пето управление на Държавна сигурност). По определението и на политиците от 90-те години на XX век при предишния режим УБО е било държава в държавата, защото обслужваше номенклатурата, като ѝ строеше вили, апартаменти, почивни станции, доставяше ѝ коли, западно обзавеждане за жилища и т.н. После бе направена НСО с уж по-малък персонал и с по-малко пари, но на практика не се промени кой знае колко по същество. Пак имаше сигнали за разхождане на кучета, за доставяне на дрехи, за обслужване на цели семейства, за пазаруване …

И стана така, че охраняваните за сметка на данъкоплатците не намаляха, а се увеличиха. По каква причина службата стопанисва резиденции? Центърът на София беше постоянно отцепван, а движението задръствано, за да минават държавни кортежи. Защо по време на избори всички политици използват услугите на НСО, за да обикалят България, а не пътуват на собствени разноски? Защо скъпоплатени и много добре подготвени служители често се използваха от властта за обикновени пазачи или да поливат цветя през летните отпуски? Поради каква причина политически лидери се пазят от службата, при положение че партиите получават милиони държавна субсидия и могат да си наемат охранителна фирма? Защо изобщо се охранява някой друг освен президента, премиера и председателя на НС? От какво се страхуват всички тези хора?!

Снимка: www.posoki.com

Според приетите разпоредби НСО е военизирана структура с полицейски правомощия. Всеки е длъжен да ѝ дава информация. Може да изтласква от пътя съвсем законно коли, които пречат. Може да прилага помощни средства, например палки. Служителите ѝ могат да задържат и претърсват в очакване да дойде полиция. НСО не е типична спецслужба, а може да се окаже най-специалната. Както охранява държавния елит, така може да го свали с информацията, с която разполага.

Е, сега всичко това го умножете по три – и скандали, и държавни милиони, и пробиви в системата, и съперничество между политици.  

Автор: Александър Александров

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 2507

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече