Краят на една епоха: Борисов вече не говори за Станишев

0

Мислехме, че това никога няма да се случи. Но, чудо, краят на една епоха дойде. В последната година, сензационно, премиерът Борисов никога не е говорил за Станишев. И никога не сме чували фразата: „Нещата са така и така, защото още по времето на Станишев той направи така и така, и аз, сега, Борисов, каквото и да направя, не излиза добре, защото, така и така, ми врътна един номер Станишев“.

Можете да се върнете 6-7 години назад, преди Нинова да стане лидер на партията, и ще се досетите за гигантската и помрачаваща тавтология. ГЕРБ и едновремешното БСП, вкопчени едни в други да изясняват как настоящето е непрекъснато минирано от миналото и който и да вземе властта, гърми, не защото няма визия за държавата, а защото му трябват повече сапьори, отколкото визионери, за да се справи. Има нещо положително от края на този дебат.

Първо, една скука по-малко.

И второ, че БСП изглежда значително реформирана и отласната далеч от времената на Станишев/Орешарски.

Щом дори Борисов не използва любимият си и банален трик, в който да е вечно невинен заради предходните, значи дори той е преценил как това нещо вече не работи. Да надвиваш отслабеното БСП години наред беше лесно.

Сега обаче нещата далеч не са толкова прости. И по предварителни статистики, и по наблюдения, сблъсъкът между двете най-големи партии ни най-малко не изглежда предрешен.

Иронията: всъщност Борисов е в същата позиция, в която беше БСП на Станишев навремето. Последните 12 години са минали почти изцяло под знака на неговото управление, както онези години, в които БСП имаше водеща коалиционна роля и премиерски пост. Борисов се появи като наказателен вот, а сега към него е прицелен самият наказателен вот. Разчиташе на изтъркания номер с месианската фигура, а сега спрямо него се заканват други месиански фигури.

Нищо от старите тактики не работи; а ако някой през 2013-та беше прогнозирал, че след крахът на Орешарски ще минат години и Борисов вече няма да може да ползва БСП за вечен реторичен буфер, щеше да предизвика недоумение.

А и Станишев наскоро се изказва носталгично, че Борисов е държавник и двамата били помъдрели. Бяха си адски удобни в собствена политическа комбинация. Заслугата нещата да са кантар отново е двойна – както в реформирането на левицата и стабилизирането ѝ под ръководоството на Нинова, така и превалянето на хълма в политическия живот на ГЕРБ и слизането постепенно надолу.

Основно политическо правило е, че харизмата в крайна сметка винаги е застигана от фундамента, обещанията – застигани от неизпълненията, месианството – застигано от собствената му карикатура.  

Автор: Георги Петров  

Източник: Actualno.com

Прегледана: 3086

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече