Христо Иванов подпука и Турция: Ердоган подкрепи съюза между ГЕРБ и ДПС

0

Не търсим повод да оспорваме изборните резултати. Твърдим, че няма пречки да се излъчва броенето на бюлетините. Нашата платформа „Ти броиш“ дава възможност всички излъчвания на живо да се обединят. Затова ще обжалваме пред съда решението на ЦИК да не допусне излъчване на живо на броенето на бюлетини. Това заяви лидерът на „Да, България“, част от коалицията „Демократична България“ Христо Иванов.

Иванов е категоричен, че като си член на СИК и вършиш публична работа, не може да претендираш за нарушаване на личните ти данни. Ще се върши само в момента, в който остават служебните лица – т.е. членовете на СИК-овете, каза той. И подчерта на няколко пъти пред Нова телевизия, че това показва доверие в изборния процес – доверяваме се, но проверяваме, цитира той думи на Роналд Рейгън към Михаил Горбачов.

Бившият правосъден министър обърна внимание на машинното гласуване, както и че много преференции на последните евроизбори бяха обявени за невалидни. Имаме съмнения, че с едно драсване на химикалка една бюлетина може да стане невалидна, добави той. Не е въпросът колко гласове ще дойдат за нас от чужбина.

Въпросът е в национален приоритет – навсякъде, където има българин, е България. Затова се борим всеки български гражданин да може гласува там, където се намира, каза Иванов.

И не се съгласи, че „Да, България“ е против и желае ограничаване на секциите в Турция. ДПС не иска гласуване по пощата, защото знае, че картината ще е много по-различна, отколкото на Движението му се иска. „Знаем, че в Турция има автентични български демократи и те няма да гласуват по командата на ДПС и Ердоган“, твърди Иванов.

Той е сигурен: „Ердоган подкрепи необявения стратегически съюз между ГЕРБ и ДПС“, визирайки видеообръщението на турския президент на последната конференция на ДПС.

Залогът на тези избори е най-малко 12 млрд. евро, каза още Иванов, визирайки евросредствата за възстановяване от коронакризата за България. ДПС иска да участва в усвояването и разпределението, добави той. „Тази арогантна простащина трябва да бъде наказана“, подчерта Иванов по адрес на Валери Симеонов и репликата му, че като искаш да гласуваш, трябва да хванеш самолета и да се върнеш в България. Той даде пример с 5000 подадени за часове заявления за гласуване зад граница, което определи за рекорд и признак колко хора искат да гласуват против Симеонов.

„Нашата задача е да принудим българските власти да си свършат работата“, визира Иванов гласуването зад граница. Но той похвали МВнР и външния министър Екатерина Захариева, които полагали усилия „да си свършат работата“.

Бъдещо управление Имаме приоритети, по които няма да правим компромиси. Ще ги разпишем като законодателство и ще ги внесем от първия ден на новия парламент. Изрично сме казали, че не може да участваме в управление с ГЕРБ, БСП и ДПС – избирателите обаче ще кажат. Начинът да не стане „трик“, е да се поемат ангажименти, заяви Иванов. Той напомни, че ДБ подава конкретни сигнали срещу сегашното управление.

Важно е дали Слави Трифонов и Мая Манолова подкрепят позицията ни по отношение на главния прокурор, на ликвидирането на „специализираните бухалки“, които мачкат бизнеса, за електронното управление, за което имаме конкретен план – 70% намаление на административната тежест, изброи Иванов.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 4517

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече