Боил Банов си тръгва от културата със собствен Паметник на културата

0

Реалната цена на сделката в Копривщица едва ли е само за обявените 56700 лв

Министър Боил Банов трудно може да се похвали с постижения в културата, но за сметка на това си купи къща – Паметник на културата по време на злополучния си мандат. При това този безметежно пребивавал четири години на високия пост режисьор се сдоби с имота в Копривщица на скандално ниска за градчето и района цена от 56700 лв. Изключително изгодната сделка, за която в. „Галерия“ вече писа преди време, събуди подозренията и на гражданско сдружение „Зограф“.

Имотът е купен през 2018 година се вижда от декларацията на Банов, публикувана от сайта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/. Общата му разгърната площ е 140 квадратни метра, а дворното място към къщата е 324 квадратни метра. Паметникът на културата се намира в квартала със старите къщи на Копривщица, където най-ниската цена за аналогичен имот, който не е паметник на културата, в сайта Imoti.bg е 140 хиляди лв, а къщите, които са паметници на културата започват от 300000 лв нагоре.

От Сдружението „Зограф“ също са категорични, че няма как да се купи възрожденска къща в Копривщица за такива, буквално смешни, пари. Независимо че от „Зограф“ настояваха да получат отговори, Банов така и пропусна да обясни подробности около изгодната си имотна придобивка, както и да каже конкретна ли е обявената от него цена и спестени ли са местни данъци и такси.

Знайно е, че посочването на неверни обстоятелства в нотариалния акт, каквато е по-ниската цена, е престъпление. Това е поредният скандал свързан с министъра на културата по време на мандата му, с който той определено не може да се гордее.

Първа евродепутатката от левицата Елена Йончева представи документи и записи, които според нея доказват, че Банов е давал указания за фалшифициране на документи, за да се опрости неустойката от 700 хиляди лв на фирмата-строител на втори и трети етап от Ларгото в София, тъй като се е забавила със строежа. Прокуратурата обаче отказа да образува досъдебно производство по сигналите на БСП поради липса на данни за извършено престъпление. Ако според прокурорите това е недоказуемо, то вестник „Галерия“ може да докаже как в качеството си на министър на културата Боил Банов разпъна чадър на търговците с фалшиви картини на големи български художници.

Независимо че сигнализираха за търг с ментета на Владимир Димитров-Майстора, Министерството на Културата не си направи труда да санкционира тръжната къща. Утвърдени изкуствоведи и специалисти се изказаха, че предлаганите платна не са автентични, но вместо да се намеси Боил Банов вкара шефа на тръжната къща в една от многобройните си кухи комисии към образованието. Безпрецедентно нагло и напук на общественото възмущение Националният фонд култура към ведомството на Банов отпусна огромна сума за галерия „Структура“, показала скандална изложба само с фалшификати.

Същият този министър лично участва в закупуването на графичен портрет на Александър Батенберг от търг във Виена с държавни средства, без да се допита до специалисти. В крайна сметка се оказа, че е купил една глупост, от която е ценна само рамката и която така и не посмя да покаже на публиката в България.

Изложба с плюскането на Ода Жон, трагикомичното ни участие на биеналето във Венеция, струващо на данъкоплатците половин милион и липсата на реакция при установен опит за кражба на картини от Националната Галерия, в която в конфликт на интереси шефката е протежето на Банов Яра Бубнова, разрешителното за къщата на Киро Японеца – са само част от стотиците други гафове на министъра.

Няколко седмици преди да опразни кабинета Банов забърка в скандали и кинаджийската гилдия. Така протече един мандат, белязан от гафове и бездействие – коментират хората от артсредите присъствието на този случайник в културата.

Източник: в. „Галерия“

Прегледана: 4277

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече