Без да иска Румен Радев стана кръстник на коалицията Манолова-Отровното трио

0

Президентът Румен Радев стана кръстник на коалицията между Мая Манолова и Отровното трио, след като двете формации „взеха назаем“ негов призив.

„Изправи се! Мутри вън“ е името на коалицията, с която ще се явяват на парламентарните избори на 4 април Мая Манолова и „Отровното трио и гражданите“. Това обяви Арман Бабикян. В момента те събират подписи и ще ги внесат във вторник в ЦИК, като до момента те са събрали 4000 от изискуемите 2500.

Румен Радев - кръстник на коалицията Манолова-Отровното триоНовиниИнформация

„Това е най-краткото название, за повода, заради който се събраха хората миналата година на площада. Озаглавили сме коалицията така, защото очакваме едно нещо – хората да се изправят и да изгонят мутрите“, заяви Бабикян.

Той уточни, че коалицията им ще се яви на изборите с мандата на три партии – „Единна Народна партия“, „Движение 21“ и ДБГ, като имат подкрепата на други партии и на над 20 неправителствени организации.

Мая Манолова обяви, че на 9 февруари ще внесат документи за регистрация в ЦИК.  

„Двете граждански платформи се обединяваме за участие в предстоящите избори с общи граждански листи. В 45-то НС ще представляваме обикновените граждани, не партийните елити, не икономически кръгове, не бизнес кръгове. Нашите приоритети са ясно заявени. Това са повишаване на до(ходите на българските граждани, преизчисляване на пенсиите, дълбока съдебна реформа, преосноваване на институциите, борба с монополите и за чиста природа“, посочи Манолова част от приоритетите на коалицията и добави, че ще бъде направена ревизия на управлението на Борисов и ще кажат на българите къде са отишли парите им. Бившият омбудсман заяви още, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ и ДПС, нито ще управляват с тях, защото те олицетворяват едноличния модел, срещу който самата Манолова се изправила миналата есен.  

Тя уточни, че в листите им ще има само 30% участие на партийно ангажирани хора, а останалите 70%, ще са безпартийни граждани.

До края на месеца те ще бъдат готови и с програма, в която ще предложат мерки за обикновените хора.

„Ще отменим облагането на доходите до 650 лв. – това ще бъде първата мярка. Имаме ясно разписани мерки за подкрепа на малкия и средния бизнес, като ще обявим данъчна ваканция в рамките на кризата. Ще гарантираме, че парите от Европа ще стигнат до малкия и средния бизнес“, обясни тя и добави, че ще бъдат подкрепени слабите и уязвимите с ваучери за социални услуги, безплатни ясли и детски градини, детегледачи, храна, ваучери за отопление, ваучери за детегледачи.

Попитани дали не се притесняват, че ЦИК може да не регистрира коалицията им с това име, адвокатът Николай Хаджигенов каза, че очаква всичко от Комисията.

Румен Радев - кръстник на коалицията Манолова-Отровното триоНовиниИнформация

„Идеята на ЦИК е да спрат всички, които не са ГЕРБ, БСП и ДПС. Мутрите ще се обидят, че ги наричаме мутри? Ние ги наричаме 3-4-та година така, това не е от днес. Четохме внимателно закона, не би трябвало да ни спъне. Имайки предвид, че ГЕРБ държат ЦИК вероятно ще ни спънат “, заяви той и добави, че имат всякакви планове и ще се справят с всяка трудност. По думите му най-важното е правосъдната реформа и изваждането на бухалката Гешев, която да бъде извадена от ръцете на политическата мафия, както и да бъдат спрени кражбите.

Манолова пък добави, че няма никакво изискване и никаква забрана какво ще бъде названието на обединение, което ще участва в предстоящите избори.

„Всеки отказ да бъдем регистрирани под названието „Изправи се! Мутри вън“ ще бъде произвол. Ще бъде политическа разправа и поръчка на ЦИК срещу „Изправи се“, „Отровното трио“ и гражданите“, коментира тя.

Манолова призова гражданите днес да се включат в Националния протест, който се организира в т.нар. „триъгълник на властта“, предаде БГНЕС.

Източник: БГНЕС/ „Марица“

Прегледана: 4092

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече