Най-нахалното изказване на Борисов: смесица от авторитарен дух, обикновена наглост и рядката смелост да зачеркваш четвъртата власт

0

Вероятно ще оспорите, вероятно имате добър архив и добра памет, на всичко отгоре конкуренцията между нагли изказвания е прекалено голяма, за да се отсее победител. Последното изказване на премиера обаче е кулминацията на десет годишни натрупвания – смесица от авторитарен дух, обикновена наглост и рядката смелост да зачеркваш четвърата власт непрекъснато.

Ето какво беше изказването:

Аз не каня вече медии, имам си живо включване…Има много зависими журналисти, които не са зависими от правителството, правят си някакви поръчки и не искам да си хабя нервите“.  Ще се наложи ние да си похабим нервите за това изказване. В него Борисов откри топлата вода, която отдавна му беше необходима. Откри чистите минерални извори на лайфстрийма от фейсбук и се пльосна в тях с „Булгар, булгар“.

В тези чисти извори не се намесват журналисти, които да попитат каквото и да било, думите му струят като първите няколко страници на „Работническо дело“, място за въпроси няма, не може да прехвъркне ни една мисирка. Имаш ПР с телефон и камера и толкоз – това е единственият проводник на премиерските думи. Журналистиката е излишна – да питаш, означава да хабиш нервите на премиера, пък и да хабиш своите. 

Навремето главният прoкурoр се обяви против разделението на властите и ги обяви за екстремна идея. В момента премиерът директно обяви четвъртата за абсолютно ненужна. Желанието на Борисов е: властта и медиите да нямат общо поле, на което да се срещнат; всеки да разполага със собствен лайфстрийм, а публиката, ако й се занимава, да гледа и двата, но никога вторият да не може да задава въпроси за първия. Едно време журналист можеше да се притиска и пребива. Сега не е необходимо, много по-лесно е ако се разпусне въобще цялото медийно поле.  

Ако има първопринцип на демокрацията, то е че тя представлява сблъскване на множество гласове, които в някаква пещ от мнения, въпроси и отговори, да изковат някаква минимална справедливост, минимален консенсус по обществените въпроси.

Натискът срещу властта не се осъществява, за да „хаби нерви на премиера“. А за да се избегне евентуалната катастрофата, която е неизбежна, когато корективи и лостове за въздействие изгубят възможността си да функционират.  Връчен ви е нов обществен договор. На него пише: „Ние, хората от властта, и вие обикновените хора, доброволно се отказваме от нашия посредник – медиите.

След известно време (има няма 170 години от раждане на пресата), решихме, че тя вече няма да може и не трябва да пресира властта, защото само си хабим нервите“. Подпис: премиерът. Място за вашият подпис: Няма.  

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

Прегледана: 4136

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече