В „Обетованата земя“: За политическите бухалки и хранилките за близки до властта „калинки“

0

Неведнъж е ставало дума за съмнителния ефект от дейността на безбройните регулаторни органи у нас. Държавни структури и образования като КЗК, КЕВР, КФН, КЗП и т.н., вместо да създават благоприятни условия за дейността на хората и бизнеса, бяха използвани за политически бухалки и разчистване на сметки

Те се оказаха, както и цялата държавна администрация, хранилки за близките до властта калинки, ако може и до живот. Примери безброй, но най-фрапантно е „творчеството“ на Комисията за защита на конкуренцията, пише Дума.

Този неин състав взе редица спорни решения. Най-фрапантният случай бе сделката за ЧЕЗ, където намесата Му се оказа повече от арогантна. Първо КЗК забрани на „Еврохолд“ да купи чешките активи, защото можел да „злоупотребява с пазарната си сила“. Тези аргументи увиснаха във въздуха след появилите се записи, на които се чува глас, напомнящ този на премиера Борисов. В тях се говореше именно за „Еврохолд“. А гласът се заканваше „да размаже физиономията“ на собственика на компанията (Асен Христов). „Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд“, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно!“, нарежда Той. И после изведнъж сделката стана.

Също бе и с недопускането на чешкия бизнесмен Петр Келнер да купи „Нова телевизия“, по-късно разрешено на братя Домусчиеви. Антимонополният орган глоби собственика на „Хиполенд“ по случай от компетенциите на друго ведомство. Безброй доклади и секторни анализи прави КЗК и така не можа да види очевадното – големите търговци на горива съгласуват цените.

Логично е старанието на комисарите да бъде възнаградено. Кабинетът одобри промени в Закона за защита на конкуренцията. Те предвиждат по-дълъг мандат за членовете на антимонополната комисия, дава се възможност за повторната им избираемост и се създават условия за тяхната неотстранимост от постовете. КЗК се състои от седем души, които се избират и освобождават от парламента за 5 години. Сега вече мандатът става 7 години. Текстът „не могат да бъдат преизбирани веднага за още един мандат“ се заличава.

За съжаление, трудно ще бъдат заличени последиците от 10-годишното управление на ГЕРБ. Партията на Борисов направи всичко да политизира и мутризира икономиката, вместо да икономизира политиката.

Източник: в. „ДУМА“

Прегледана: 3628

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече