Широко затворени очи: Мутренски обири показват кой управлява държавата

0


На бандитите изобщо не им пука от статистиките на МВР – ограбват банки, магазини, инкасо автомобили…

И сегашното ръководство на МВР и лично вътрешният министър не изневериха на милиционерската традиция да се хвалят с намаляваща престъпност и то точно при тяхното управление на системата, призвана да пази живота, здравето и имуществото на хората, както и да разкрива извършителите на престъпления.

Този курс бе поет в края на миналата година, но взе завой към още по- бомбастични хвалби в началото на тази, когато вътрешният министър Христо Терзийски публично обяви, че се понижавала всякакъв вид престъпност. Общата била намаляла с 25 на сто, убийствата с 60 на сто, кражбите с 11 на сто, телефонните измами с цели 80 на сто. Сигурно някои показатели действително са тръгнали надолу. Например кражбите – като се има предвид, че заради пандемията хората си стоят вкъщи и е някак по-трудно на обирджиите да вилнеят точно сега. Не заради полицията, а заради пандемията. Но общият поглед върху престъпността изглежда твърде странен, тъй като ако се съберат всички статистики за намаляваща престъпност през последните години, то тя отдавна трябва да изчезнала…. 

Освен това – 

някак нелепо е да се хвалиш с намаляване на престъпност,

когато са налице дръзки, нахални и напълно неглижиращи наличието на власт и полиция прояви на бандитизъм, които отгоре на всичко си остават напълно неразкрити.

Снимка: „СЕГА“

Това се случва през последните месеци. На 18 декември м.г. неизвестни и досега бандити обраха 1 млн.лн от инкасо автомобил на охранителна фирма в Перник. Грабеж,  извършен по добре позната схема – четирима нападатели, заплашват охраната, бягат с джип, който след това е открит опожарен. Престъпление, направено по професионална матрица, в която демонстрацията изглежда дори повече от материалния интерес.

Още по-дързък и демонстративен пък бе обира на хипермаркет в Сандански на 30 декември м.г. вечерта. Като на кино – някакви хора разбиха няколко прегради – по думите на полицията, „оказаха психическо вербално въздействие на служител“ – пак по определението на МВР, и взеха повече от 100 000 лв.

Оказа се, че обирът е извършен във време, в което магазинът е бил пълен с клиенти, пазаруващи за новогодишните празници. Това не попречи на полицията да успокоява как бандитите не били влезли в салона за пазаруване, че нямали досег помежду си. Ако това успокоява МВР, то със сигурност това не се отнася за хората, които сега дълго ще се оглеждат

и ще пазаруват на прибежки и припълзявания

Така или иначе още от нощта на обира целият регион бе блокиран от полиция, включително и с временни КПП-та. На помощ бяха изпратени и сили от други дирекции, включително и от София. Блокирани бяха и всички входно-изходни артерии на Сандански, постове имаше и по главния път за Благоевград и в посока към Кулата. Но нито тогава, нито сега има някаква следа от извършителите. 

Както всъщност и от бандитите, които пак в Сандански ограбиха банка през септември м.г.. И от тези, които отново в същия град обраха апартамента на зам.шефа на полицията. 

На практика, безгранична е и безпардонността на организирания бандитизъм – всекидневни измами, безметежен наркопазар, нови кервани от луксозни возила, бум на автокражби и на жилищни обири, отново модерни заложни къщи и бързи заеми. И сегашният цикъл на бандитски разцвет 

хвана държавата по бели гащи

Докато се опитват да запушат една пробойна с арест, в същото време избива друг проблем – примерно с пореден дързък обир. Тъкмо да разкрият някой инсецениран обир в столичния Младост и идва някой истински удар в хипермаркет. Да се чуди човек къде са им всичките  полицейски сътрудници, агенти, свидетели, обикновени информатори на МВР, за които сигурно се трошат милиони 

Тази ситуация можеше да се очаква. Нямаше как да не се стигне до надигане на глава, при положение че полицаите се чудят дали да пушат, да пият вода или само да мълчат пред министерството, за да им изпълнят исканията за повече пари и защита. И това докато в същото време бяха изпратени да разгонят с палки и сълзотворен газ протестиращите пред парламента. И докато шефовете им отричат, че е имало полицейско насилие срещу мирни граждани, то трима пътни полицаи са в ареста за десетки подкупи, а шефове от наркоотдела на ГДБОП са от месеци в килия по обвинения, за които те твърдят, че става дума за натопяване от наркодилъри.

Всичко това

доведе до глух тътен в част от службите на МВР и

със сигурност ще породи още повече страх и безхаберие в голяма част от полицаите. А правителството още се чуди дали и колко пари да даде на вътрешното министерство, което наистина тъне в мизерия и го е ударило на просия. 

В същото време в куп служби на МВР не само няма свободни места, но и ходят по 10 кандидати за работа. Нали им били ниски заплатите, скъсани дрехите и обувките и малко парите за извънреден труд? Защо тогава има такъв наплив?  Но най-основният въпрос е какво точно прави тази 50-хилядна армия? Та това е 1 служител на 150 граждани.

 Защо тези хора не са на улицата, не са на терен,

 защо не пазят имотите и живота на хората, а в общи линии охраняват централните улици, посолствата и сградите на властта? Не че не могат. Ако става дума за обира на колата на сестрата на говорителя на главния прокурор, то всичко се разкрива за два дни. Двама веднага са арестувани, защото откраднали от от лек автомобил паркиран в кв. „Гео Милев дамска чанта, съдържаща според официалното прокурорско съобщение „несесер, портфейл, сумата от 400 лева, 2 пощенски плика, всеки съдържащ сумата от по 100 лева, мобилен телефон, служебна карта, банкови карти, лични документи, ключове за автомобил, ключове за жилища и служебни помещения. Можело значи?

Няма друго обяснение освен, че държавната машина всъщност има изгода от това статукво. Иначе щеше да вземе мерки за всички престъпления. Защото едва ли е тайна, че МВР, данъчните, прокуратурата, ДАНС, съдът и хилядите комисийки и службички могат да смачкат всеки един човек за часове.

А действащите закони дават достатъчно възможности за справяне с бандитизма. Има закон за специалните разузнавателни средства и Наказателно-процесуален кодекс, които позволяват тотално подслушване и следене. На пръсти се броят случаите, в които съдия е отказал използването им. Има специален закон, който дава възможност за криене на анонимни свидетели. Има достатъчно нормативни актове, даващи възможност за прикриване на агенти. Би трябвало отдавна вече да има специални 

съвместни екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата 

Има НПК, който позволява съд за три дни. И какво ли не още. Или казано иначе – проблемът не е в законите, а в желанието и волята.

Ясно е, че основният проблем е в срастването на организираната престъпност с държавата. Всяка власт трябва да е наясно, че обществото търпи много неща – лишения, ниски доходи, болести, по-високи цени, лоша храна и замърсен въздух, нескопосани и корумпирани политици и чиновници, партийни лъжи, задръствания и смърт по пътищата, стрелби и взривове по улиците дори. Има обаче едно нещо, което никое общество и никой човек не приема, без да покаже ясно рано или късно отношението си към него – и това е несигурността за живота, здравето и имуществото, безнаказаността и неразкриването на наистина дръзки престъпления, безсилието на властта, страхът и постоянното усещане, че може да се случи нещо лошо на деца, семейство, близки, на всеки отделен гражданин.
Сега данъкоплатците пак са жертва и на престъпниците, и на управляващите, които с парите им издържат лошо работещи полицаи, прокурори, съдии, тайни служби. А срещу криминалната криза, в която сме затънали и която наистина може да потопи всичко, не се прави абсолютно нищо. Нарочно ли?

Автор: АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 4711

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече