Владимир Владимиров: САЩ ще следят и помагат за евроатлантическата интеграция на Македония

0

Посещението на външния министър на Сърбия беше много интересно и отвори много въпросителни. От 7 години насам не е имало официално посещение на сръбски външен министър в България. Това посещение показва, че явно за Сърбия България е важна страна- партньор и той идва да комуникира най-важните проекти между двете държави. Това каза Владимир Владимиров експерт по Балканските въпроси и координатор на сектор „Обществени комуникации и публични въпроси“ в ПП „Републиканци за България“ в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV+ и TV 1.

По думите  на Владимиров „Турски поток“ отваря много въпроси във вътрешен и външен план. „Българските граждани не знаят реалните параметри на този проект, тъй като договорът не е публичен. Оказа се, че цената за Сърбия е по-евтина от тази за България“.

Експертът уточни, че темата за Северна Македония е прекалено важна както за Сърбия, така и за България, за да бъде подмината на вече проведената среща при посещението на сръбския външен министър Никола Селакович в България. Още повече, че преди време Ивица Дачич обяви, че Сърбия е готова на търговия.

„Сърбия във всяка една нейна интеракция не е дошла без предложение в България. Със сигурност Северна Македония е била тема на разговор и ние сме в по-лошата изходна позиция“, е на мнение Владимир Владимиров.

Логистичният и хуманитарен руски център в Ниш не е нищо по-малко от разузнавателна база, която по въздушна линия се намира на по-малко от 100 км от границата с България.

„Към кого е насочена тази база? Министър Захариева трябва да запита за част от новото руско и китайско въоръжение, което пристига в Сърбия, разположено ли е по границата с България и би ли могло да се използва в тази посока“, един от въпросите, на които тя не дава отговор от няколко дни, след като и бяха зададени от Републиканци за България.

Владимиров разказа, че сърбите имат голямо политическо, икономическо и военно-разузнавателно влияние в Северна Македония. „Те контролират големи политически и икономически кръгове и от тяхна страна най-важен е въпросът свързан с Косово – това е туморното образувание на сръбската политика. Ако България оттегли подкрепата си за Косово, то тогава Сърбия би могла да спазари помощ в спора за Северна Македония“, споделя той.

„Президентът Джо Байдън е изключително запознат по темата Източна Европа и Балкани. Много пъти е  посещавал нашата страна като сенатор. Една от фокус точките в администрацията в Белия дом ще бъде засилването и източния и южния фланг на НАТО и ЕС, защото той знаете, че анонсира отново съживяването от двете страни на Атлантика.

Със сигурност ще стигнем до ветото на България спрямо Република Северна Македония. Ще има много дипломатически разговори по тази тема трябва ли стратегическите интереси на България и региона да бъдат заложник на вътрешнополитически игри и успех ли ще е г-н Красимир Каракачанов да влезе в следващия парламент?“, попита експертът.

„Доналд Тръмп управляваше САЩ като корпорация, а сега начело имаме професионален дългогодишен политик с огромен опит, смятам че ще се върнем към по-ясни и силни послания от страна на американската администрация.

Много важен момент е Македония, която е една от много малкото европейски държави, които имат договор със САЩ за подкрепа, включително и военна, дори преди да бъде член на НАТО. Един от интересите, които Съединените щати ще следи и ще помага е за евроатлантическата интеграция на Македония“, категоричен е Владимиров.

Прегледана: 3259

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече