Бойко Ноев: Борисов говори за Навални, но не и за „Новичок“ на българска територия

0

Бойко Ноев – бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО, коментира по БНР реакцията на българските управляващи по случая с ареста на руския опозиционер Алексей Навални. Ноев и други популярни, обществено активни българи разпространиха апел до държавните институции и политическите партии да осъдят репресиите срещу руския опозиционер Алексей Навални. Призивът им е България и нейните съюзници в НАТО и ЕС „да предприемат ефективни мерки, включително санкции, в подкрепа на демокрацията в Русия и на борците за нея в тази голяма страна“.

Странно е как Борисов говори по случая „Навални“, но не проронва нито дума за случая с употреба на „Новичок“ на българска територия. Това е лицемерно.

Българите трябва да знаят какво е отношението на властта в България, която те избират, към Навални и случващото се в Русия.

За разлика от случая „Скрипал“ и за разлика от случая „Навални“, в българския случай има официално повдигнати обвинения срещу поне трима от участниците в опитите за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и един служител на компанията „ЕМКО“. Всичко се прави по начин, по който да бъдат заметени следите, за да не бъде раздразнена руската мечка и нещата да се оттекат. Президентът Румен Радев е прав, че Бойко Борисов е длъжник не само на пострадалите, но и на всички хора в България, които са чувствителни по тези въпроси.

Разследвания се правят в чужбина, защото в България е по-сложно. Помагачите, а вероятно и поръчителите, са в България, но не се разследват.

Радев внимава в поведението си, защото ще разчита на БСП за преизбирането му за втори мандат, а социалистите вече са заявили, че случаят „Навални“ е вътрешен проблем на Русия. Очаквам от президента да има по-ясна позиция за Навални.

Авторитарният начин на управление в Русия много се взаимства у нас. Наивно е да се мисли, че Борисов е прозападен човек, който действа в защита на демократичните ценности и на идеалите на ЕС и НАТО:

Борисов построи тръба на руснаците с нашите пари, той беше на път и не се е отказал да даде на руснаците нашата оръжейна индустрия, той отвори вратата за руската ядрена централа. Всичко това е свързано с документи и факти.

Източник:

Прегледана: 3571

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече