Скандално: ГЕРБ променя закон, за да се запази Догансарай

0

Депутати от ГЕРБ са внесли законови промени, с чието приемане обявената за незаконна постройка на плажа в „Росенец“, където е лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, ще може да бъде запазена, обяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Става дума за двуетажна къща, построена на самия пясък, на метри от водата. За премахването ѝ бе издадена заповед от община Бургас миналия август. До разрушаване така и не се стигна, защото формалният собственик на Сарая – фирма „Стрейтлайн“ на арх. Калин Тихолов, оспорва. Жалбата му бе отхвърлена от административния съд в Бургас, но това решение бе отменено от Върховния административен съд. Така премахването на сградата бе блокирано.

Преди ваканцията

Ден преди парламентът да излезе в коледна ваканция, няколко депутати от ГЕРБ, сред които и бившият министър на културата Вежди Рашидов, внасят промени в Закона за рибарството и аквакултурите, който в момента се разглежда в Народното събрание. Новите текстове обаче променят само преходните и заключителни разпоредби на този закон, с които пък се пренаписва Законът за морските пространства, вътрешни водни пътища и пристанищата.

Така оформените текстове гласят, че строеж или части от строежи, които са сгради за сезонно ползване и граничат с рибарски или специализирани пристанища, не подлежат на премахване и са допустими. За целта постройките трябва да изпълняват няколко условия. На първо място трябва да са в територии с одобрен общ устройствен план. След това трябва да съответстват на „общата структура и преобладаващия режим на територията“ и да не се опасни и негодни за ползване. Освен това в промените се посочва, че производства, започнали преди влизането в сила на този закон, се прекратяват.

Снимка: Mediapool.bg

Към законопроекта няма мотиви. Начинът, по който се подхожда, е типичен за ГЕРБ. Управляващите много обичат да променят закони по този начин.

Борбата не е за сградата

Борбата тук е за сатута на Доган като човек, който е над закона. Като човек, за който работят всички институции„, заяви Иванов в живо включване от „Росенец“.

Според него яхтеното пристанище на Догансарай лесно може да мине за рибарско с някои врътки. Иванов заяви, че от ГЕРБ ще се опитат да кажат, че тази промяна се внася, за да се уреди статутът на рибарски селища, възникнали на различни места.

Всъщност целта на това действие не са рибарите. Целта на това действие е този тук рибар, който от 30 години поне лови риба в мътната вода на българската политика„, заяви Иванов.

Ден по-рано общинският съветник от Бургас Димитър Найденов обяви, че на плажа е заседена трева, а собственикът на сградите иска имотът да бъде вписан като земеделска земя. В неделя около 30 души с кирки и лопати премахнаха райграса от мястото.

Затворени очи

След години затваряне на очи институциите най-сетне откриха, че има проблем с лятната резиденция на Доган едва миналото лято. Тогава Иванов успя да стигне до плажа с гумена лодка, но бе изгонен от държавните охранители от НСО. Последвалият скандал бе една от основните причини за летните антиправителствени протести.

След това общинският съвет в Бургас, който се готвеше да даде и пътя към Сарая в частни ръце, се отказа от това решение. Направи го по такъв начин, че остави вратичка за обжалване на оттеглянето. Делото още не е приключило.

Източник: Mediapool.bg

Прегледана: 4338

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече