Радан Кънев: Борисов изоставя Зелената сделка в ръцете на ДПС, Пеевски и Доган

0

Това е огромна опасност за българската икономика, за българските граждани, за икономиката на Южна България и за националната енергетика

Депутатът от ДПС Йордан Цонев казал, че си харесва Делян Пеевски. Намекнал и че Бойко Борисов също си го харесва, но невинаги си признава. А г-н Цонев не е кой да е. Той е вече зам.- председател на ДПС с ресор „Зелена сделка“ (European Green Deal). Мнозина посрещнаха тази негова нова длъжност с присмех и насмешка. Не виждам нищо забавно, нищо смешно.

Това написа евродепутатът Раден Кънев в личния си профил във Фейсбук.

Снимка: Frognews.bg

Европейската Зелена сделка е основата на финансовата, индустриална и социална политика за следващия програмен период.

Тя осигурява стотици милиарди публично финансиране и се стреми да ангажира дори повече средства от частния финансов сектор. Тези средства са предназначени да обезпечат модернизацията на икономиката на ЕС и технологичното „догонване“ на Източна Азия и Северна Америка. Те са възможността за относително слаби икономики като българската да се включат като лидери в новите индустрии и новата енергетика, да преодолеят изоставането си в технологиите и иновациите чрез свеж, евтин и леснодостъпен капитал.МС: Ще приемем „Зелената сделка“, ако ЕС ни компенсира

Зелената сделка включва и Механизма за справедлив преход, който трябва да подпомогне въглищните региони в прехода към нисковъглеродна икономика, да им осигури бъдеще като центрове на модерна енергетика. Зелената сделка е бъдещето на Маришкия басейн и долината на Струма, но и на всички енергийно-интензивни производства и бизнеси.

Йордан Цонев като зам.- председател на ДПС с ресор „Зелена сделка“ не е шега, а знак, че Бойко Борисов изоставя тази ключова политика в ръцете на ДПС, на Пеевски и на Доган. Хора като Борисов и Доган гледат на европейските инвестиции – публични и частни – като на лични средства, пари за „усвояване“ от партийни обръчи, като далавера. Предаването на Зелената сделка на ДПС е огромна опасност за българската икономика, за българските граждани, за икономиката на Южна България и за националната енергетика.

Но тази демонстрация от страна на ДПС е също така знак, че ние от демократичната опозиция не сме влезли адекватно в тази тема, не сме се позиционирали ясно в климатичната политика. Това, разбира се, е поправимо – и то още в близките дни и седмици, в които Демократична България ще представи политическите си приоритети за следващото управление на България. В тях Зелената сделка, истинската, а не далаверите на ГЕРБ и ДПС, трябва да е основна точка, да се откроява и с политически решения, и с публични говорители, които са способни да изнесат тежестта на тази политика в бъдещето управление с мандата на ДБ.

Автор: Радан кънев

Източник: Фейсбук

Прегледана: 3809

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече