Проблемът не е в датата на изборите, а в шикалкавенето на властта

0

Датата, на която ще се проведат предстоящите парламентарни избори, всъщност е най-малкия проблем, въпреки че от ГЕРБ се опитват да го надуят до големината на слон. Консултациите, които предприе президентът Румен Радев, показват, че управляващите не са готови за избори по време на пандемия. Институциите или бездействат, или вършат всичко тромаво и с голямо закъснение. И колкото повече тупкат топката, толкова повече поставят изборите под въпрос.

Подготовката за вота трябваше да започне още през лятото, когато избухнаха спонтанните протести. Само че тогава Бойко Борисов и обкръжението му бяха заети да оцеляват във властта. През есента, когато коронавирусът се завърна и ни заля втората вълна на пандемията, управляващите трябваше да се сетят в каква обстановка ще се провеждат изборите и съответно да започнат да мислят по въпроса. Но и това не се случи, тъй като премиерът беше зает да разхвърля бюджетни и европейски пари от прозореца на джипката, обикаляйки села и паланки най-вече в Родопите.

Вярно е, че президентът малко прибързано обяви дата за изборите 28 март, но от друга страна, този анонс можеше да послужи за мобилизация и ускоряване на подготовката. Само че освен

лозунги, декларации и клишета за готовност,

друго няма. Меко казано, доста странно беше поведението на здравния министър Костадин Ангелов при държавния глава в сряда (6 януари). Той отказа да представи т. нар. медицински протокол за провеждането на изборите в условия на пандемия, т.е. мерките и правилата, при които ще се проведе гласуването, включително и на карантинираните, и болните, като настоя президентът първо да оповести датата на вота. Само че, както отбеляза Радев, дали изборите ще са през март или през май, все ще бъдем в пандемична обстановка. Което означава, че медицинският протокол не би трябвало да се различава особено, в общи линии ще е един и същ и колкото по-рано бъде оповестен, толкова по-добре, защото и институциите, и изборната администрация, и гражданите ще могат да се запознаят с него.

Но, не!

Играта явно ще е друга.

Указът, с който се насрочват изборите, трябва да бъде издаден два месеца преди деня за гласуване. Ако т. нар. медицински протокол бъде оповестен веднага след това, както обеща здравният министър, то за запознаване с него ще има само два месеца. Явно в него има нещо много тайно та така старателно го крият или просто го няма.

В избраната дата Бойко Борисов отново видя повод да нападне Румен Радев, намеквайки, че служи на чужд интерес. Той пък също не пропусна възможността да настъпи по мазола „Пеевски”. Интересното е, че Борисов се опита да пришие Радев към Васил Божков – Черепа, при все че в публичното пространство се завъртяха едни есемеси, в които бизнесменът твърди, че дал над 60 млн. лева такса „помагане” на премиера и неговия вече бивш финансов министър Владислав Горанов.

Дали президентът ще промени първоначално заявената дата 28 март или не след консултациите с медицински лица, ЦИК, местна власт и политически партии, няма голямо значение. През лятото ГЕРБ направиха всевъзможни еквилибристики, за да няма предсрочни избори и те, а не служебен кабинет, да организират вота. Очевидно са били уверени, че пак с натиск, корпоративен вот и т.н. ще спечелят. Сега обаче не са толкова сигурни, независимо че Бойко Борисов се позовава на последните социологически проучвания, които дават преднина на партията му пред БСП от 2 процента. Заявките на „Отровното трио” и Гражданската платформа на Мая Манолова да следят под лупа за честността на гласуването, както и сериозната работа в същата посока на „Демократична България” изглежда

разколебават увереността на управляващите.

Затова сега остава впечатлението, че се чудят дали да саботират изборите чрез бездействие и неадекватни решения или Бойко Борисов да започне да се готви за кандидат-президент.

„Проблемът е за гарантиране на легитимност на следващата власт. По отношение на датата, на технологията, на начините е важно достатъчно рано да има пълна яснота и достатъчно висока степен на съгласие за смисъла и за ефективността на предложените процедури за гласуване, за да избегнем все по-натрапващото се усещане, че ще има много поводи тези избори да бъдат оспорвани“, коментира ситуацията политологът и университетски преподавател Страхил Делийски. Той подчерта, че колкото повече проблематичност има в технологията на изборния процес, толкова по-голяма е вероятността изборите да бъдат оспорени.

Автор: Елизабет Дафинова

Източник: „Банкеръ“

Прегледана: 3031

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече