Социалистите в Пловдив към Нинова: Не приемаме Гьобелсов подход

0

Пловдивската червена организация застана зад Георги Гергов, след като ръководството предложи изключването му от партията

Турболенциите в редиците на БСП се засилват, след като червеното ръководство взе решение да предложи изключването на пловдивския бизнесмен и лидер на градската партийна организация Георги Гергов. Социалистите в Пловдив директно обвиниха лидера Корнелия Нинова в „Гьобелсов подход“ и снеха доверието си от Изпълнителното бюро.

„На свое заседание тази вечер Градският съвет на социалистите в Пловдив взе решение за снемане на политическото доверие от Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП. Мотивите за единодушното решение на пленума са: системно нарушаване на Устава на Партията, некомпетентно ръководене на БСП и целенасочено създаване на конфликти, зад които личи стремеж към отслабване на партията“, се посочва в отговора на пловдивските социалисти.

В годината на два важни избора това поведение гарантира поредна загуба за БСП, което е предателство към традициите и принципите на 130-годишната ни история“, заявяват още те.

Декларират, че „няма да позволим с Гьобелсов подход да бъде унищожена идеята ни и партията ни“.

„Втората по големина организация в страната, каквато е пловдивската, остро реагираме на възприетата от националното ръководство практика да съобщава за взети решения през медиите. Категорично отхвърляме тази тенденция и се разграничаваме от действията на същото ръководство, които дори противоречат на основния закон за социалистите – Устава. Социалистите от областта и страната не могат и не бива да останат безучастни срещу това арогантно погазване на уставните принципи и норми, които са организационният и морален фундамент“, се казва още в решението.

В сряда партийният лидер Корнелия Нинова коментира решението за изключването на Гергов пред БНР така: „Когато искаш да управляваш България и да има ред, еднакви правила за всички, трябва да имаш сили да го направиш първо в самата партия. Ще има ред, устави и правила за всички – еднакви, независимо кой как се казва.“ По думите ѝ в скандалите в партията няма нищо лично, а „това са дискусии и спорове как БСП да върви в политическия живот“.

Новината за предложението Георги Гергов да бъде предложен за изключване от червените редици бе пусната до медиите от партийния пресцентър, а мотивите са формални. „Грубо нарушаване на уставни норми, касаещи задълженията на партийните членове“, твърдят от соцръководството.

Според него „с поведението си Гергов уронва престижа на партията, не работи за осигуряване на обществена подкрепа на политиката й и за утвърждаване на доброто й име“.

Решението за изключването идвало след редица срещи на работната група с представители на пловдивските партийни структури, както и с редови социалисти. Те били представили своята гледна точка за дейността на партийното ръководство там и ролята и авторитета на БСП в съответните общини, твърдят още от „Позитано“ 20.

Предстои пленумът (Националният съвет) да се произнесе дали Георги Гергов ще напусне БСП.

Самият той в средата на декември обяви, че иска да напусне Националния съвет, а сред мотивите му бе конфликт между Корнелия Нинова и президентът Румен Радев.
 Георги Гергов напусна НС на БСП заради конфликт Нинова – РадевПловдивският бизнесмен Георги Гергов напуска Националния съвет (НС) на БСП. Вчера той е съобщил желанието си пред членовете на областната структура, на която е председател. Днес новината беСЕГА / 18.12.2020 г.

РАЗРИВЪТ

Разривът между Нинова и Гергов през последните 2-3 години бе с различна сила, като соцлидерът директно го обвиняваше в „задкулисие“ и договорки с ГЕРБ и че пловдивската организация работи за коалиция с партията на Борисов. Името на Гергов излезе и в скандала „Цум-гейт“, който се разрази през 2017 г. Бизнесменът бе поканил в офиса си на кафе тогавашния ръководител на държавното обвинение – Сотир Цацаров, а съдебните инспектори с години размотаваха проверката, като в края на миналата година дори стигнаха дотам да се съмняват, че е имало среща в офиса на Гергов в ЦУМ. При това Цацаров и Гергов са отказали да съдействат на инспектората, обяснения пред институцията е дал единствено издателят на „Сега“ Сашо Дончев. Инспекторите обаче избират да не му се доверят.ИВСС донесе от 100 кладенеца вода, за да оневини Цацаров за ЦУМ-гейтИнспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е положил всички усилия, за да оневини Сотир Цацаров от скандала „ЦУМ-гейт“, разразил се през 2017 г., когато той все още беше главен прокурор.СЕГА / 9.12.2020 г.

С Георги Гергов бе свързан и големия скандал с т. нар. Дупка във Варна. Става дума за апетитен терен от почти 3 декара в центъра на града, придобит от пловдивчанина около 2005 г. Заради наличието на археологически разкопки там Гергов не успя нищо да построи и Дупката зееше празна. Правителствата на ГЕРБ няколко пъти се опитваха да направят сделка за терена, като официалният мотив бе градът да си върне собствеността и да се управлява парцелът в обществен интерес. Гергов пък се пазареше за цената.

През 2016 г. вторият кабинет на ГЕРБ замисли схема, при която общините Варна и Пловдив получават държавния дял в контролирания от Гергов Пловдивски панаир, а морският град заменя своя срещу Дупката. Но намеренията се провалиха, за да настъпи нов разцвет на сагата в края на 2018 г. – кабинетът просто даде 43 млн. лв. на Варна, с които тя откупи терена. Така Гергов се освободи от имота на твърде приятна цена. До ден днешен имотът, макар и общински, зее празен. Не е ясно ще има ли нещо на него въобще. Разликата са едни 43 млн. лв., които от джоба на данъкоплатците отидоха при бизнесмена.

Автор: Таня Петкова

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 3429

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече