Радев: Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Ортаци са!

0

Логично е партията на г-н Пеевски /ДПС/ да подкрепи Борисов за президентските изори. Те са както знаете ортаци в бизнеса и политиката. Още повече г-н Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференцията на ДПС. Но аз мисля, че избирателите на ДПС са свободни български граждани. Сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти.

Сега е времето за консултации. Вие помните, че половин година хиляди българи протестираха за предсрочни  и честни избори. Министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг иска да ги отлага. Това е безочие. Мисля, че явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите. И преди да говори изобщо за избори, премиерът  дължи отговор за най-високата смъртност в България от ковид.

Редно е и вие да го питате, ако можете да го видите за тази висока смъртност. Но целта на консултациите не датата, а начинът на провеждане на изборите. Начинът на провеждане се решава от МС и от неговото парламентарно мнозинство. Аз определих, посочих най-ранната дата, за да има организация в работата на институциите. До момента виждам само обещания. Не виждам законова, организационна и логистична готовност за тези избори.

За разлика от министър-председателят за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и конституционното право на вота на българите. За мен има значение ефективността на предизборната кампания, която направи така че да изкара българите да гласуват. За мен има значение как ще гласуват българите в чужбина. За първи път ние ще правим избори по време на пандемия. Трябва да има ясни  и адекватни мерки. Най-важното – да имаме доверие в здравните мерки и изборния процес. Защото тъкмо доверието определя да имаме легитимен парламент и устойчиво правителство. Продължаваме с плана за консултации. Датата ще излезе с моя указ до край на януари.

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 3922

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече