Една баба обобщи годината: „Умираме, ама Бойче ще ни оправи!“

0

Равносметката в края на годината е доста относително нещо. Управляващите изтъкват дълъг списък от успехи. Обикновено голяма част от тях критиците цитират като провал. Ловки анализатори ще намерят аргументи и в двете посоки. От управляващите ще получат някаква изгода, от критиците – сарказъм. Изводите се люшкат от „Направихме много за хората“ до „Такъв позор историята не помни“.

Отново и двете страни са прави, защото властимащите и техните авери са хора и наистина са направили страшно много за себе си. И 10% от скандалите през годината са достатъчни, за да се докаже второто.

Да видим някои компоненти на 10-те процента.

И през 2020 България запази всички последни места в ЕС, свързани с качеството на живот. Най-бедни, най-болни, най-умиращи, най-корумпирани, най-неграмотни, най-застаряващи, най-много емигранти на глава от населението, най-малко инвестиции и т.н. докато ни свърши черната боичка…

Нито един член на кабинета и управляващата коалиция не е коментирал нито веднъж тази статистика. Престраши ли се някой журналист да зададе подобен въпрос – не се сещам за такъв – чуваме: Всичко е наследство от комунистите, ние/аз сме единствените антикомунисти. Универсално, дразнещо клише, което на всичкото отгоре не е вярно, защото над 60 на сто от гербаджиите са били членове на БКП, начело с вожда им Бойко Борисов.

Борисов: Строим магистрали, каквито никой досега не е строил.  

Истината: Да, строят се, но адски бавно и адски некачествено. Останалите пътища ни отреждат поредното последно място по пътна мрежа в ЕС.

Правителството: Развиваме туризма, подпомагаме бранша по време на епидемията.

Истината: Подпомогнати са най-големите хотели, повечето от които са собственост на близки на властта хора. Малките и средните ресторантьори и хотелиери умират.

Томислав Дончев, вице-премиер: За е-правителство са нужни още 1,5 млр лева.

Истината: 16-та година слушаме обещания, които не се изпълняват. Очевидният хaoc c линeйки, бoлни, бoлници, медици, брoй лeглa, мeдикaмeнти, аптеки и вcички останали проблеми, задушаващи здрaвнaтa cиcтeмa, ce дължи нa липcвaщoтo eлeктрoннo прaвитeлcтвo. До момента обаче нищоправенето е погълнало над 2 млрд. лeвa.

Деница Сачева, социален министър: В областта на социалната политика правителството направи много и продължава да прави. Борисов: Увеличаваме заплати (предимно на чиновниците и политиците) и даваме по 50 лева на всеки пенсионер.
Истината: По изчисления на експерти ако през последните 10 години са били ограничени присвояванията на средства от европрограми и обществени поръчки с 40 на сто, то пенсиите и средната заплата са щели да бъдат 2-3 пъти по-високи. Това е 200-300 процента към сегашните. Вие си направете изводите.
 
Властта и главният прокурор в един глас: Съдебната система работи добре, борбата с корупцията и олигархията никога не е била на толкова високо ниво както сега. 
Истината: България е последна сред страните от ЕС в Индекса за възприятие на корупцията на “Трансперънси интернешънъл”, отбелязват от Брюксел и изразяват очакване за по-сериозни резултати от делата за корупция по високите етажи на властта. Структурата и функционирането на Висшия съдебен съвет също пораждат загриженост, отчитат от ЕК. Главният прокурор играе решаваща роля в прокурорската колегия и в редица дейности на ВСС, което е тежък проблем, посочен отдавна и от Венецианската комисия.
 
Борисов: Някой е поставил банкноти в чекмеджето ми и ме е снимал като спя. Някоя „много хубава госпожа“… като Мата Хари. Прокуратурата: Прекратяваме разследването. Единствената хипотеза за извършено престъпление в случая, посочена от държавното обвинение, е свързана със свидетелски предположения, че „приобщените видеозапис и снимки отразяват специално аранжиран интериор с вещи, с цел представяне на определен негативен образ на министър-председателя на Република България Бойко Борисов“.
Истината: И Борисов, и прокуратурата, и служители от НСО знаят кой е снимал в премиерската спалня. Знаят също, че снимките ужасно наподобяват поведение на мафиотски бос и че подобен сюжет не е възможен за нито един управник на цивилизована държава. Към истината трябва да прибавим факта, че немалко българи вярват на обясненията на премиера, че снимките са манипулация, а милионите в чекмеджето са поставени от някого… Наистина ли вярват или са много прости – трудно е да се каже.
 
Властта: Протестите с искания за оставка на Бойко Борисов, Иван Гешев и цялото правителство са платени от Васил Божков и подбуждани от президента Румен Радев.
Истината: Няма нито едно доказателство за тези твърдения. Ако имаше поне едно, или половин дори, то отдавна щеше да показано с гръм и трясък в публичното пространство.
 
Тези примери са достатъчни за съставяне портрет на 2020.
Струва ви се прекалено мрачно? Ето ви нещо ведро от „Воля за власт“ на Ницше: Знам по.добре от всички останали, защо само човекът се смее. Защото само той страда толкова много, че му се е наложило да измисли смеха. Най-нещастното и меланхолично същество, в същото време е най-веселото.
 
Хей, същества многострадални, усмихнете се, краят се вижда – техният или нашият…

Имаме си обаче оптимист на годината – баба от Врачанско. Неотдавна тя заяви пред екип на Фрог нюз в репортаж за рубриката „България, каквато няма да я видите от джипката“: Умираме от мизерия, живеем на версия, ама Бойче ще ни оправи. Ще, ще – той ни оправя всички от години, с 200 ни оправя…

Бойче ще ни оправи – българският синоним на Стокхолмския синдром. Как да не изобретиш смеха…
 
Автор: Борис Петков

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 5216

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече