Политолог: Споразумението на Манолова и „Отровното трио“ е чист пиар, политиката се прави от партии

0

„Вече трябва да мирише на избори, защото в сериозните демокрации партиите не се занимават с избори три месеца преди датата им“, коментира пред БНР политологът Димитър Аврамов. Той подчерта, че политическите партии се подготвят много по-рано за изборите.

Аврамов определи като чист пиар подписаното днес от гражданската платформа „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова и неформалното обединение „Отровното трио“ официално споразумение за общо явяване на парламентарните избори:

„Не може адвокат (Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ , бел.ред.), човек, който претендира да променя системата, да каже, че партиите не са важни, важни са гражданите. Това е завършена глупост. В политическия процес няма такова нещо като граждани, има политически субекти, които се регистрират по Закона за политическите партии и реализират представителната демокрация“.

Политологът беше категоричен: „Когато някой започне да говори за граждани в политиката, това намирисва на интелектуален фалит“.

„Г-жа Мая Манолова може би трябва да направи опит за създаване на лява алтернатива, а не да замитат всичко в мъглявината на гражданствеността. Това не е политика“, обясни Димитър Аврамов.

По думите му „Отровното трио“ са трима души с биографии, достойни за уважение, участвали в протестите, изиграли позитивна рола и превърнали се в маркетингов продукт:

„Как трима души ще подписват споразумение за демонтиране на нещо си и за гарантиране на честни избори. Как ще стане? Има парламентарно представени партии, има квоти в ЦИК, има изборен закон. Ако някой започва така, ще завърши по-зле, отколкото започва. … Ако някой иска да промени статуквото в страната и да свали сегашното управление, трябва да предложи много ясни и конкретни приоритети, които да бъдат припознати от хората“.

Според него желаещите да спечелят предстоящите избори трябва да работят много добре, защото иначе има риск да се възпроизведе сегашното статукво и в това няма да има нищо учудващо, защото хората, които са на власт имат целия капацитет на държавата.

„В България няма реформи, защото няма истинска десница, а има голяма правителствена центристка партия, която мимикрира като дясна. Трябва да се появи истинска десница, но затова трябва лидерство и концепция. Моето уважение към „Демократична България“, защото там има ценни хора, които трябва да се подкрепят, но това не е дясна коалиция, а е полудясна. България има нужда от нова качествена дясна партия, структурирана за десетилетия напред, а не, за да обезпечи политическите кариери на един, двама или трима души“, обясни политологът.

Източник: „Епицентър“

Прегледана: 3272

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече