Kaракачанов и милионите (ВИДЕО)

0

Скъпите военни сделки ще бъдат изплащани от следващите правителства

„През изминалите 30 години почти нищо не е инвестирано в Българската армия. Ние сме си поставили амбицията да наваксаме за 10 години пропуснатото“.

Под това мото премина последната година за вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. След като през 2019 г. кабинетът подписа 2-милиардната сделка за изтребители F-16, през 2020 г. завърши втора голяма сделка – 1 млрд. лева за два нови патрулни кораба. 

Но това далеч не бе всичко.

Продължи работата по проекта за купуването на нови бронирани машини за близо 1.5 млн. лева, макар че с голяма вероятност сделката няма да бъде подписана в рамката на този мандат. 

За сметка на това вече е факт по-малката поръчка – нови бронирани машини за Специалните сили (50 млн. лева). 

Подготвена е и модернизацията на старите съветски танкове Т-72 (78 млн. лева). 

В авиобазата „Граф Игнатиево“ ще бъдат инвестирани 300 млн. лева следващите няколко години, за да могат да бъдат приети там новите американски изтребители. Паралелно с това армията вече купи два кораба втора ръка от Нидерландия, а военното министерство твърди, че търси от кого до купи и подводница втора ръка. 

Военните обявиха и спешна необходимост от нови 3D радари. Поръчката ще излезе до 300 млн. лева, ако бъде задействана. 

МО през последните две години отчете, че за първи път се подсигуряват с договори всички бойни платформи в армията – от МиГ-29, Су-25 и L-39 до Ми-17 и Ми-24.

Част от новите поръчки ще се изплащат разсрочено през следващите години, така че отбраната ще трябва да остане приоритет и за следващото управление. Част от тях „патриотично“ бяха предоставени на български фирми без конкурс.

През следващите години България ще трябва да финансира приоритетно армията с минимум 2% от БВП, каквато е и поставената цел в НАТО. 

Освен изплащането на покупките обаче, трябва да бъдат предвидени стотици милиони за осигуряване на нужната инфраструктура и за поддръжката на новата техника.

Ако следващите управляващи не проявят приемственост, може да се повтори ситуацията от първото правителство на ГЕРБ, което отказа вече договорена военна техника заради липсата на пари.

Или още по-лошо – новите придобивки да не се използват. 

И всички покупки вървят с обещания за увеличение на заплатите в сектора. 

Автор: Николай Лалов

Източник: Mediapool.bg

Прегледана: 3841

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече