Напълно очаквано: Прокуратурата не видя престъпление и в чекмеджето на Борисов

0

Освен, че не намира данни за престъпление в снимките, държавното обвинение не може да установи и техния автор

Без данни за престъпление спира проверката на снимките от спалнята на правителствената вила „Секвоя“, на които се вижда чекмедже, пълно с пачки евро и злато, съобщиха от прокуратурата. Новината идва само няколко дни, след като държавното обвинение оневини изцяло премиера Бойко Борисов за записите на разговори, в които мъж с неговия глас псува и заплашва, че ще използва държавни институции за саморазправа.

„По досъдебното производство са назначени и изготвени технически експертизи на публикувани в медиите снимки и видеозапис, за които се твърди, че са направени в жилището, ползвано от министър-председателя Бойко Борисов. Предоставените за изследване файлове са с лесно забележими допълнителни промени във времевите характеристики и имената им. Част от тях са с променени дати на заснемане – 2013 година, 2021 година, 2024 година, докато датите, извлечени чрез експертизата от файловете са 25 септември 2017 година, 4 януари 2019 година, 6 февруари 2019 година. Една от снимките е с намалени размери. Според експертното заключение при две от снимките се наблюдава, че предметите, намиращи се на нощното шкафче, са подредени по изключително сходен начин, въпреки че самите снимки, според данните, извлечени от файловете, трябва да са били заснети в изключително дълъг промеждутък от време – близо година и половина“, казва прокуратурата.

Заключението на разследващите е, че „не може да се установи на кои дати са направени снимките, дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са истински, какво е тяхното количество и общата им номинална стойност, както и дали правоъгълните жълти на цвят предмети в чекмеджето са златни, нито чия собственост са те“. Въз основа на тези обстоятелства наблюдаващите прокурори не намират, че по делото са налице доказателства за престъпление, свързано с естеството на вещите от снимките и видеозаписа, произхода на тези вещи или режима на тяхното държане.

„Това е така, защото независимо за какво престъпление по НК се извършва разследване, основният въпрос, на който следва да се отговори, е – отразяват ли веществените доказателства по делото обективната действителност. При установената фактическа обстановка, след провеждане на всички възможни към момента действия по разследването, категорични доказателства в тази насока не са събрани“, изтъкват от прокуратурата.Прокуратурата не откри нищо нередно в скандалните записи на БорисовПрокуратурата прекрати проверката за записите, в които се чува глас, приличащ на този на премиера Бойко Борисов, как нарежда проверки и говори цинизми по адрес на председателката на парламента ЦветаСЕГА / 19.12

Освен, че не намира данни за престъпление в снимките, държавното обвинение не може да установи и техния автор. Самият Борисов на няколко пъти заяви пред журналисти, че е нясно кой е правил кадрите. По негови думи това е „една прекрасна госпожа“, която внасяла реквизит в спалнята му без да бъде проверявана от Националната служба за охрана.

Не е ясно защо министър-председателят не е разкрил пред разследващите органи кого точно визира. „По отношение на видеозаписа е установено, че във времевия промеждутък  от 21-вата до 22-рата секунди за кратко се вижда отражението на снимащия – жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса, но поради лошото качество, както и поради това, че се касае за отражение, за експерта е трудно да определи повече детайли. С оглед установяване самоличността на лицето от видеозаписа са събрани възможните доказателства, но до момента същото не е установено“, съобщават от прокуратурата.

В същото време държавното обвинение обръща внимание на хипотезата за сценарии, при който се снима специално аранжиран интериор с вещи, „с цел представяне на определен негативен образ на министър-председателя“:

„Тази хипотеза е в унисон с други, установени в хода на разследването доказателства – от изготвената техническа експертиза може да се изведе предположение, че видеозаписът и заснемането са извършени от лица извън служителите на НСО; налице са манипулации на данните за файловете и не е възможно да се установи действителната дата на заснемането. В тази връзка следва да се изясни има ли пропуски и нарушения при изпълнение на служебните задължения на съответните служители на НСО, свързани с ефективното осигуряване на личната охрана на премиера и външната охрана на жилището, което обитава. Поради това наблюдаващите прокурори са отделили съответните материали, които са изпратени по компетентност на Военноокръжна прокуратура“.

В края на съобщението се казва, че „след извършване на всички възможни действия по разследването, екипът от прокурори счита, че са налице основания за спиране на наказателното производство поради неразкриване на извършителя на престъплението“.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 3653

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече