Реалността: Няма лидер по света, който да се справи с COVID-19 по-зле от Борисов

0

Да си припомним, един от основните аргументи на Борисов да не подава оставка през юли беше, че, видите ли, нямало кой по-добре от него да се справи с епидемичната криза през есента. Всъщност никой, ама никой политически лидер в света не се справи по-зле. Това написа бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов във Facebook профила си.

Цветозар Томов, Снимка: Frognews.bg

Броят на жертвите от КОВИД-19 през ноември е не по-малко от 8000 души, а през декември със сигурност ще е по-голям. Годишната обща смъртност в страната ще надхвърли 1,8%, което ще е рекорд за последните 100 години. Поне 18000 ще са загубили живота си поради тази епидемия, над 90% от тях – в последните 2 месеца на годината„, допълни Томов.

По думите му, на този фон „особено цинично звучат хвалбите, че, видите ли, броят на излекуваните нараствал“. „Броят на оздравелите (повечето от тях реално не са и лекувани) нараства паралелно с нарастването на броя на починалите. В тази ситуация не ми се мисли какво ни чака с тази власт и това състояние на здравната система през започващата зима. Вече се чуват гласове за отлагане на изборите. И да, в това има здрав разум“, пише още той.

Публикуваме пълното изявление на Цветозар Томов без редакторска намеса:

Днес Националният оперативен щаб за борба с пандемията за пореден път ще опише една фалшива картина за разпространението на болестта, базирана върху намаления (по неясни причини) с 40% брой на извършваните PCR-тестове и неотчитането на две трети от реалната смъртност в „официалните“ данни за смъртността. И ще обясни, че вече има условия за облекчаване на противоепидемичните мерки от първия ден на зимата, в която върлуването на вируса вероятно ще достигне своя връх. А все пак има достатъчно индикации за това, каква е реалната картина.

Броят на жертвите от КОВИД-19 през ноември е не по-малко от 8000 души, а през декември със сигурност ще е по-голям. Годишната обща смъртност в страната ще надхвърли 1,8%, което ще е рекорд за последните 100 години. Поне 18000 ще са загубили живота си поради тази епидемия, над 90% от тях – в последните 2 месеца на годината. На този фон особено цинично звучат хвалбите, че, видите ли, броят на излекуваните нараствал. Броят на оздравелите (повечето от тях реално не са и лекувани) нараства паралелно с нарастването на броя на починалите. В тази ситуация не ми се мисли какво ни чака с тази власт и това състояние на здравната система през започващата зима.

Вече се чуват гласове за отлагане на изборите. И да, в това има здрав разум.

Само че, да си припомним, един от основните аргументи на Борисов да не подава оставка през юли беше, че, видите ли, нямало кой по-добре от него да се справи с епидемичната криза през есента. Всъщност никой, ама никой политически лидер в света не се справи по-зле. През юли България се движеше на 50-51 място в света със смъртност 6 на милион от населението на двуседмична база.

Днес се движи на 1-2 място със смъртност над 270 на милион.

Трябва да не си много в ред, за да можеш да се хвалиш с каквото и да е при този катастрофален резултат. И не, работата не е в това, че втората вълна е навсякъде. В повечето засегнати страни смъртността не нарастна рязко. Страните на нашето дередже се броят на пръстите на едната ръка и са все от Балканите. В Средна Европа тежък срив имаше в Белгия и Чехия, но и двете страни взеха бързо мерки и са на път да го преодолеят.

Накратко, щастието да бъдем заобиколени от първата вълна на епидемията (благодарение на което все още не сме световен лидер по общ брой загубени човешки животи) е на път да бъде компенсирано с лихвите от зловещата некадърност на това управление и неговия харизматичен водач.

Автор: Проф. Цветозар Томов

Източник: Actualno.com/ Фейсбук

Прегледана: 3223

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече