Скандално! Служители от бордове на държавни фирми получат бонусите си още в края на декември, докато бизнесът едва „диша“

0

Държавните служители, които участват в бордове на държавни фирми, ще могат да получат възнаграждения за тази дейност още в края на декември. Тази възможност се създава, тъй като промените в закона, прокарани от ГЕРБ при гласуването на данъците за 2021 г., бяха обнародвани в Държавен вестник на 8 декември и практически влизат в сила от 11 декември. 

Според текстовете държавни служители и служители в администрацията на трудов договор могат да участват като представители на държавата в управлението на фирми с държавно или общинско участие в капитала, както в специално създадени със закон държавни предприятия, като за целта ще получават възнаграждение.

По-любопитното е, че именно партията на Бойко Борисов премахна тези бонуси през 2012 г. и то по разпореждане на министър-председателя. През 2012 г., след като установи, че редица чиновници взимат заплата, по-висока от неговата, премиерът Бойко Борисов разпореди на подчинените си спешно да върнат бонусите си от участие в бордове от 2009 г. насам. В крайна сметка Борисов събра 603 хиляди лева от върнати бонуси, които раздаде като дарения, а впоследствие забрани със законови промени на висшите и редовите служители в администрацията да получават допълнителни пари за подобна дейност.

Сега връщането на тези възнаграждения бе посрещнато с критики, тъй като в закона така и не бяха добре регламентирани правилата за заплащане и критериите за постигане на успех.

По време на дебатите в парламента вносителите от ГЕРБ така и не защитиха идеите си от парламентарната трибуна. Промените в други два закона бяха внесени от Менда Стоянова между двете четения на данъчните закони за 2021 година. В писмените мотиви към поправката председателката на бюджетната комисия записа единствено, че „се попълва законова празнота и се изглажда съществуваща неравнопоставеност, като на практика се вдига забраната за получаване на възнаграждение в тези случаи“.

Източник: „Банкеръ“

Прегледана: 3151

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече