Елена Йончева: Важните реформи ще бъдат отложени, обезсмислени или просто заметени под килима

0

„Днес е световният ден за борба с корупцията. Надявах се да видя поне на този ден опит от страна на правителството да положи усилия в тази посока. За съжаление, това ще бъде още един ден, в който важни реформи ще бъдат отложени, обезсмислени или просто заметени под килима, написа евродепутатът от БСП Елена Йончева във Фейсбук.

От години България заема последно място в ЕС по борба с корупцията. Въпреки опитите на управляващите да омаловажат проблема, много от нас са се сблъсквали с различни корупционни практики – от приемането на деца в детските градини, през „почерпката“ на редица държавни и обществени лица, до големите обществени поръчки“.

В този труден период, в който всяко семейство в България има близки, които се борят с пандемията от COVID-19, корупцията вече застрашава в истинския смисъл на думата оцеляването на хората. Българите с основание се притесняват как ще се справят, не само заради здравната система, която е почти блокирала. Затова и повечето хора нямат доверие в институциите, и това се вижда дори в скептичните нагласи в обществото към предстоящото разпространение на ваксините срещу COVID-19.

Днес няма по-голяма кауза от борбата с корупцията. Надявам се управляващите един ден да осъзнаят, че най-голямото мерило за патриотизъм е именно какво си направил в борбата с корупцията, разяждаща обществото и държавата ни. Разрушаването на авторитета на институциите ще предизвика самоунищожението ни, освен ако не започнем да се противопоставяме.

Върховенството на закона е и това – правила, които са еднакви за всички и се спазват. На днешния ден бих искала повече от всякога да Ви благодаря за подкрепата и доверието. Българите не заслужават да живеят в най-корумпираната държава в ЕС. Промяната е възможна и тя зависи от всеки един от нас.“

Източник: Actualno.com

Прегледана: 3757

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече