Валерия Велева: Честито! Румен Радев подари четвърти мандат на Борисов

0

Президентът за пореден път демонстрира остър дефицит на адекватно политическо мислене

„Изборите трябва да бъдат проведени в срок”, заяви днес президентът Радев и посочи датата от този срок – 28 март. По конституция обаче „срокът” на редовните парламентари избори е в границите на два месеца – 28 март-23 май. Всички неделни дни в рамките на този срок са допустими и не означават отлагане на вота.


Защо Радев избира първата възможна дата, е необяснимо с оглед на критичната обстановка в страната.


И ако президентският указ наистина узакони 28 март за провеждане на редовните парламентарни избори, премиерът Борисов отсега може да приготви шампанското си на победител и да реди четвърти кабинет! А Радев за пореден път демонстрира остър дефицит на адекватно политическо мислене.

Защо?

Първо, ако изборите са на 28 март, то календарът за предизборната кампания е февруари-март – в разгара на коронакризата и неизвестността от ваксината. В условията на пандемия и на национална ваксинация е абсурдно да се води нормална политическа кампания, която изисква струпването на много хора на едно място, личен контакт с избирателя, пълни зали, еуфория. И ако в президентството има политически грамотни хора, би трябвало да са обяснили това на държавния глава.

Второ, липсата на нормална предизборна кампания дава прекрасната възможност на ГЕРБ с цялата държавна машина да „убие” противниците си и без кампания да спечели вота. Не случайно Борисов разчете „силите си” и даде на пенсионерите по 50 лева само до края на март. След това пари в бюджета за тези „предизборни надбавки” няма.

Освен това, вкарването на машинното гласуване изисква широка разяснителна кампания не само за ЦИК, РИК и ОИК, но и за избирателите. А това означава време, време, време, половината от което са коледни, новогодишни и следновогодишни празници.

Трето, избори на 28 март е предпоставка за убийствено ниска избирателна активност! (Справка, изборите в Румъния с 32% активност.) Хората ще си стоят заключени по домовете, ще чакат да ги подмине пандемията и няма да ги интересува кой ще е на власт. Важното е да останат живи. Тази психологическа нагласа е желязна. И от нея печелят само управляващите.

Вероятно Радев е отчел тези факти и сигурно съвсем съзнателно следва политическата логика на Борисов.

Впрочем, и третият мандат на ГЕРБ се случи не без помощта на Радев – с нефелния служебен кабинет, който нареди.

АВТОР: Валерия Велева

Източник: „Епицентър“

Прегледана: 5267

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече