НСО с контра версия: Проверяваме всички, влизащи в дома на премиера Борисов

0

Прокуратурата мълчи докъде стигна разследването за снимките от спалнята на премиера

Непроверени лица не се допускат в обектите, които Националната служба за охрана (НСО) пази. Те обаче се проверяват за общоопасни предмети и вещества, а сред тях не са кюлчета злато или банкноти в евро. Това се разбира от отговори на службата на въпроси на „Дневник“, с които на практика опровергават обясненията, с които Борисов опитва да се измъкне от темата за парите в спалнята му пред „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

„Никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата й“, твърди премиерът пред германското издание.

От НСО припомнят, че във връзка с изтеклите в публичното пространство снимки и видеокадри, за които се твърди, че са направени в правителствената вила „Секвоя“, през юни 2020 г. е имало вътрешна проверка, която не е установила пропуски в прилагането на процедурите за проверка и в сигурността на охраняваното лице. 

Снимка: „СЕГА“

Цялата преписка е пратена в прокуратурата, която разследва снимките.

”Сега не искам дори да виждам жени. Вижте, успешен политик съм, но личният ми живот е провал. Работя 20 часа на ден, цялото ми време е прекарано в работа, докато враговете ми опитват да ми спретнат скандали,” заявява българският премиер Бойко Борисов в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung, озаглавено „Политикът, пистолетът и парите“, цитирано от „Дневник”.СЕГА / 29.11

„В изпълнение на своите основни функции и дейности (Глава четвърта от ЗНСО) Националната служба за охрана осъществява проверки за общоопасни средства и вещества, които имат отношение към сигурността на охраняемите лица и обекти“, посочват от службата.

Златни кюлчета и пачки с банкноти по 50 евро обаче не са в категорията „общоопасни средства и вещества“ (каквито са например оръжия или взривни устройства) и не биха застрашили живота и здравето на Борисов. Заради това вероятно не е било проблем да бъдат внесени в която и да е от сградите, охранявани от НСО – както от самия Борисов, така и от някой, който го е посетил.

„Обхватът, методите и способите за извършване на проверка на лица, имащи достъп до охраняемите лица и обекти, представляват класифицирана информация и като такива охраняемото лице не е длъжно да ги познава„, посочват още от службата и в опит за обясняние защо премиерът не е длъжен да знае как точно НСО прави проверките.

„Изключения при осъществяване на проверките за общоопасни средства и вещества не се допускат“, категорични са от службата. На практика това означава, че всички хора, които посещават Борисов в резиденцията, са били проверявани, включително и близките и роднините му.

На въпрос на „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ „Значи казвате, че жена, с която сте имал връзка, е вкарала това в къщата Ви?“, Борисов взема дамската чанта на седящата до него шефка на кабинета си и казва: „Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: „Идваш ли? Чакам те“. Аз й казвам: „Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути“. Охраната има указания да я допусне в къщата ми и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари.“

Премиерът твърди още, че „красива жена може много лесно да преодолее защитата ми“.

„Местата за пребиваване на охраняемите по Закона за НСО лица за жилищни нужди представляват лично тяхно пространство. Националната служба за охрана няма отношение по въпроси, които се отнасят до личната сфера на което и да е охраняемо лице“, обяснява още НСО пред „Дневник“ дали има специални помещения, в които хората изчакват да бъдат приети, или имат възможност след проверката от охранителите свободно да стигнат до всяка стая в сградата.

„Обхватът, методите и способите за охрана се определят в зависимост от степента на застрашеност и рисковете за сигурността на охраняемото лице във всеки един момент“, уточняват от службата на въпрос дали след изтичането на снимките от спалнята на премиера има промяна в мерките за сигурност и охрана.

На 25 ноември, още преди интервюто на Борисов отново да насочи прожекторите към темата със снимките, „Сега“ попита прокуратурата какво се случва с образуваното през август разследване за използване на незаконно специално техническо средство. Говорителката на Софийската градска прокуратура обеща да провери и да отговори, което до момента не е сторено. Преди това шефът на пресцентъра на главния прокурор Иван Гешев обясни, че „ако и когато бъде преценено, ще бъде отговорено“.

За снимките имаше и въпрос на евродепутати до главния прокурор неотдавна. Гешев беше питан за разследването и по време на изслушването му в българския парламент, но на практика не даде информация.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 4738

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече