Марешки уточни: Тупат топката некадърниците, които не могат да свалят ГЕРБ от власт

0

„Явно е кьорфишек, и то от 2009г. насам, защото от тогава няма политическа партия извън „Воля“, която да не е казвала, че ВНС е необходимо.“Така коментира темата за отхвърления проект за нова Конституция на ГЕРБ Веселин Марешки, лидер на ПП „Воля“ пред BTV.

И направи преглед на подобни партийни искания от 2014г. насам – припомняйки исканията на: 2014г. – Реформаторския блок, Глас народен, 2015 – Радан Кънев, 2016 – АБВ, Движение „България на гражданите“, 2017 – отново Радан Кънев, Трайчо Трайков, Татяна Дончева, ноември 2020г. – президентът Румен Радев – и обсъждането на идеи за промени в Конституцията. „Подобни нелепости за необходимостта от ВНС говореше и онзи ден проф. Пламен Киров в студиото на btv„, коментира още Марешки.

На 2 септември обаче внесохте с ГЕРБ проекта за нова Конституция, контрира го водещият Антон Хекимян. „Такава е процедурата. Не съм бил за ВНС, напротив. Потвърдих, че ние от Воля, считаме, че конструкцията ВНС е ненужна.“, отговори той. Никога не съм променял позицията си, дадохме две пресконференции една след друга: на едната казах това, което ви казвам сега – че сме против ВНС, а на другата – потвърдих, че ако някога има ВНС… А вие изобщо прочетохте ли го този проект? , засече го водещият.

Ами вижте, както се оказа – отново се оказах прав. Няма смисъл, първо, да чета този проект. Второ, не можах да прочета и проектите на президента, и на Радан Кънев и на Първанов, щото пък те въобще не ги внесоха.На никой не можах да прочета проектите“, отговори Марешки. „Аз имам свой проект.“, това беше другото обяснение, защо не е чел проекта на ГЕРБ. „Ако всички си бяха изкарали проектите, щяхме да видим кой е ползвал най-добрите експерти. Само че нямаше с кого да дебатираме. Президент и всички се изпокриха като мишки.“ Стана ясно и че партията не е участвала във временната комисия в парламетна за нова Конституция – защото „никой нищо не ми представи, защо да участвам“, аргументира се Марешки.

Защо ПП „Воля“ гласува „въздържал се“ на гласуването за проект на нова Конституция?

„Защото ние по принцип сме „против“. Ние искахме да видим дали има нагласа сред всички, тези хора, които са се обявявали за ВНС, са си вкарали проектите. Никой – нищо не вкара. Ние гласувахме „против“. Тази тема вече е ясна“, каза Марешки.

„Защо обаче се стига до там?, продължи монологът си той. „Професорът онзи ден, коментира, че това е по политическа причина – да се запази ГЕРБ на власт. Е, кажете ми по кой закон, ГЕРБ не може да падне от власт? Това е пълна глупост. Тупат топката некадърниците, които не могат да свалят ГЕРБ от власт. Иначе аз не виждам, по нито един член или закон, пречка ГЕРБ да падне от власт. И миналата седмица да падне… Това е тема, която хора без опит и , според мен са невежи, … Вие в битка ли сте с проф. Пламен Киров?, попита го Хекимян. Не, аз съм в битка с невежеството, защото ако Пламен Киров (бел.ред. бивш конституционен съдия и преподавател в СУ по конституционно право) е върхът на конституционализма и говори такива глупости… Аз не съм юрист, обаче имам явно малко повече ум и не мога да си позволя от най-високата трибуна, която вие давате, някой да казва, че намаляването на броя на депутатите, ще доведе до промяна на политическото представителство. Пълна глупост. Ако гласуват 4 млн. българи при 4% праг, ти трябват 160 000 гласа. Дали броят на депутатите 340 или 120 – на теб са ти необходими 160 хиляди гласа, за да влезеш в парламента. Нищо не се променя. Всички хора, около ръба нямало да влязат. Това не променя представителството. Това е пълна глупост, която говори този човек.“, възмути се Марешки.

„Кой колко време има в парламента, решава българксият народ. Март, април или май ще видим какво ще реши той.“ Между 28 март и 23 май – това е по Конституция възможността да се проведат редовните избори през 2021г., обясни той и подчерта, че те не трябва да се отлагат.

Източник: БТВ, Actualno.com

Прегледана: 4119

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече