Проф. Румен Гечев уточни: Управляващите са в паника и затова затварят държавата до изборите

0

Хората вече скачат от етажите на болниците. БСП няма вина, че по статистически данни в България медицинските сестри са под 50% от необходимите, че хората скачат вече от етажите на болниците в паника и че линейките в Република България обикалят от болница в болница, заяви депутатът от Парламентарната група на “БСП за България“ Румен Гечев в сутрешния блок на БТВ.

Положението е такова, защото от ГЕРБ не са си свършили работата. Вместо премиерът като технически сътрудник да обикаля магистралите, трябва да си стои в офиса и да си върши работата. Управляващите са в паника и затова затварят държавата до изборите“-

По думите му мерките на това правителство са закъснели, поради което загуби подкрепата на българския народ.

Сутрин се казва едно, на обяд друго, трето остава вечер. При много меки, почти никакви мерки, в Швеция смъртността е най-ниска, а България с колебливите мерки, е на първо място по смъртност, отново златен медал за огромно съжаление“, коментира депутатът от левицата.

Той обясни, че това, което предлага министърът на здравеопазването, са мерки до деня на изборите – до края на март. Това има политически привкус, затова и решението на БСП дали да даде своята подкрепа, ще бъде на база научни аргументи и разчети.

Професор Румен Гечев изложи фактите, поради които се намираме в тежката епидемиологична обстановка: „Да припомня, че пролетта г-н Борисов и правителството “се биеше в гърдите“, че президенти и премиери му се обаждали, за да се съветват как така ние сме в чудесно положение и имаме ниска смъртност. Сега обаче г-н Борисов се обажда на същите тези лица, за да търси медицинска помощ, тъй като вече сме на първо място по смъртност“, коментира проф. Гечев като допълни картината, посочвайки, че правителството проспа цяло лято, за да обикалят с джипките по магистралата, да возят министри в багажника на джипката, да теглят милиарди заеми и накрая няма линейки и няма легла в болниците.

Европейските страни помагат на бизнеса си като ангажират собствения си бюджет, а ние сме оставени на надежди и молитви, смята проф. Гечев.

В този бюджет бизнесът е изоставен като сираче. Пенсионерите им е обещано по 50 лева до месец март – отново до изборите“, каза още Гечев.

По думите му управляващите обещават, че може и след март месец да продължат, но фактите показват, че не е заложено в бюджета и решението ще трябва да се взима от ново правителство. „Другите страни отделят десетки милиарди спрямо БВП, с които гарантират бизнеса си. В нашия алтернативен бюджет ние сме гарантирали помощи за майките, за безплатни лекарства на децата до 14г. Предвидили сме 1.8 млрд. лв. по-високи приходи, които в алтернативния бюджет сме ги разпределили по отделни дейности“, обясни депутатът от левицата.

Социалистът припомни, че през пролетта правителството обеща 1 милиард за бизнеса, за да го спаси от фалити, а от тях са усвоени само 200 милиона. Също така намалиха ДДС на виното и на бирата, но отказаха предложението на БСП за 9% ДДС на лекарствата.

Румен Гечев обясни предложението на левицата за въвеждане на европейската система на данъчно облагане, която е плавна: „Ние предлагаме богатите българи, които получават над 9 000 лева месечно да плащат 25% данъци. Всеки български работещ гражданин, който получава до 3 900 лева месечно, ще плаща 10%. Българските фирми ще плащат 10%, така че 1.8 млрд. лв. ние сме разпределили за българските семейства и бизнес“, разясни социалистът.

Той изрази своето възмущение към управляващите като заяви, че в тежкото положението, в което се намира българският народ, да даваш 3 милиарда за самолети на чертежи, и да купуваш политическото си настояще от американци и от немци, е неприемливо.

Попитахме колегите от ГЕРБ защо разчитат на парите от ЕС, след като към днешна дата няма нито един цент одобрен от него, нито за България, нито за която и да е било друга страна. Лъжеше се, че са отпуснати 19 милиарда, нищо не е отпуснато“, заяви професорът. Той е сигурен, че следващото правителство ще трябва да актуализира бюджета, тъй като това е законният начин.

Източник: БТВ, Дунавмост.ком

Прегледана: 3832

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече