Манолова разкри нова управленска наглост: В кризата Кабинетът дава бонуси за висши чиновници

0

Наглостта на управляващите продължава да дълбае дъното. Правителството тихомълком е одобрило нова законова промяна, която ще позволи на висши държавни чиновници да участват в бордове на предприятия и да си докарват допълнителни доходи.  За това алармира гражданската платформа „Изправи се.БГ“.

„Министерският съвет е одобрил промени в Закона за жп транспорта, които бетонират нови тлъсти бонуси за главните секретари на Борисов, Радев и Караянчева (т.е. на МС, Президенството и Народното събрание, бел. ред.). 

Междувременно министърът на транспорта призна, че кабинетът „Борисов“ е одобрил назначаването на висши чиновници по директорски и управителни съвети.  Има такава поправка, но дали те ще взимат възнаграждения, парламентът ще реши, обясни Росен Желязков в предаването „Лице в лице“ на бТиВи.  

Мая Манолова не смята, че ще е следващият омбудсман - Mediapool.bg

Главните секретари на тези три институции, както и главните и административните секретари във ведомствата, не просто ще влизат в бордовете на държавни предприятия, но и ще получават тлъсти бонуси за участията си – нещо, което досега бе забранено с няколко закона“, възмути се председателката на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в своя публикация във Фейсбук.

Тя посочва, че според промените в Закона за жп транспорт „инсталирането в бордове срещу тлъсти възнаграждения ще важи за главните секретари на Народното събрание, на президента и на Министерския съвет, за главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянния секретар на Министерството на външните работи и постоянния секретар на отбраната, както и за ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица“.

Само преди дни в Преходните и заключителни разпоредби в Закона за ДДС бе прокарана друга подобна промяна – на текстове в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда, която разрешава на чиновниците да участват в управителни, директорски и надзорни съвети и да си докарват втори и трети заплати, както и да взимат тантиеми и други бонуси от тези си участия.

Става дума за перфектно подготвена схема – отменя се забраната за държавните чиновници през Закона за ДДС и се премахва забраната за главните  секретари чрез Закона за железопътния транспорт, така че всички те да получат парче от баницата броени месеци преди редовните избори. Министерският съвет и персонално Борисов, като премиер, е в „игра“ с депутатите от ГЕРБ и няма оправдания за действията нито на МС, нито на Менда Стоянова, която внесе порочните поправки в Закона за ДДС“, коментира Манолова. 

„Тези промени са в нарушение на  Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество; Закона за публичните предприятия, Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Закона за публичните финанси, според които нито главните секретари, нито ръководителите на бюджетни организации, нито възложителите на обществени поръчки могат да участват в бордове и не могат да получават пари за това. В последната близо година обаче има каскада от законови промени за узаконяване на бонуси, плащания и други възнаграждения на избран кръг от привилегировани лица, пише лидерката  на „Изправи се.БГ“.

Промените в Закона за жп  транспорта, в които са прокарани скандалните текстове, вече са внесени в Народното събрание и предстои разглеждането им.

„ОБЯСНЕНИЕ“

Транспорт :: Росен Желязков: От юни свободно движение без карантина със  съседите ни :: Monitor.bg

Става въпрос за участието на държавни служители в органите за управление на предприятия и търговски дружества като форма на контрол, а не като форма на икономическа облага„, каза министърът на транспорта Росен Желязков по повод на скандалните разкрития. И добави, че принцип не е добре държавата да участва в „търговски дружества“, но ако все пак има участия в предприятия, все пак трябва да има и контрол чрез излъчени от нея представители. Парламентът ще реши дали те да получават възнаграждения или не, уклончиво каза министърът.

Прегледана: 3548

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече