НОЩ и здравният министър се събудиха! Предлагат по-строги мерки от петък

0

Въвеждане на почти пълен локдаун от 27 ноември са предложили здравният министър проф. Костадин Ангелов и колегите му от Щаба на премиера Бойко Борисов. Това стана ясно по време на извънредния брифинг в Министерския съвет.

„Време е отново да се обединим в името на живота“, каза министърът.

Новите мерки трябва да бъдат обсъдени от правителството в сряда и ако бъдат одобрени, ще влязат в сила от петък. Те са съгласувани с Националния оперативен щаб и премиера.

Какви ограничителни мерки предлага министърът

  • удължаване на обявената извънредна обстановка с 4 месеца – до март 2021 година;
  • преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли;
  • преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия, включително частни тържества;
  • удължаване на забраната за посещения в заведения, барове, клубове;
  • преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения. Същите да могат да доставят само до домовете.
  • преустановяване работата на всички нехранителни търговски обекти, включително и моловете, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи;
  • преустановяването на вътрешни и външни екскурзии. Не се ограничава общественият транспорт.

„Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Аз няма да бъда министъра, който ще предаде усилията им. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки. Днес ги предложих на министър-председателят на България. Предложих тези мерки да влязат от петък, те ще бъдат обсъдени на министерски съвет“, обяви здравният министър.

„Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е да се обединим отново в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим нашите сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава, в каквато и криза да е“, призова проф. Ангелов. Според него няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

„Ако мерките дадат резултат, за Коледа ще обмислим отхлабване. Искам да дадем на системата поне месец“, каза още проф. Костадин Ангелов.

„Длъжни сме да направим това усилие. Защото само живите хора могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина, ще спасят хиляди човешки животи“, подчерта здравният министър.

Броят на лицата, приети за лечение в болниците в България, е 5950 в тежка и средно тежка форма на заболяване, съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Над 2000 са хоспитализираните лекари, съобщи директорът на „Пирогов“ професор Асен Балтов.

Началникът на ВМА професор Венцислав Мутафчийски подчерта, че натискът върху болниците в системата на въоръжените сили е огромен, но той е такъв и при останалите болници.

Борисов против пълно затваряне

По-рано днес стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е против ново пълно затваряне на страната заради разпространението на Covid-19, въпреки че има сериозен натиск върху здравната система. По думите му ограниченията не бива да бъдат прекалени и трябва да се търси баланс.

На среща с Националния оперативен щаб за коронавируса Борисов отбеляза нуждата от работеща икономика:

„Много от колегите започнаха с локдауна веднага… Може да си го позволяваме само в една работеща икономика, включително и за медицинската система, защото ние тепърва, като дойдат ваксините – но там цифрата ще е над 300 милиона… С нито една мярка не трябва да прекалим“.

Той призова: „Но гледайте и броя на оздравелите. Гледайте и като общо число смъртността за 2019-а, 2018-а, 2017-а“.

Той коментира и как самият той е прекарал коронавируса.

„Действително проблемът е с хората със съпътстващи заболявания, по-възрастните хора. Аз го изкарах много тежко Огромната част от младите хора не го усещат така. До вчера говореха, че с маските искаме да им затворим устите. От една страна имаме болниците, медицинския персонал, който изнемогва, от другата страна имаме обществено мнение, което счита, че това ще мине или минава лесно. 20% изобщо не вярват, че има такова нещо“, добави премиерът.

Прегледана: 4132

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече