Христо Иванов се произнесе: Ковид кризата е огромен провал за Борисов – българите са дезориентирани, имат страхове

0

„Борисов е част от комуникационния проблем за справяне с тази криза с коронавируса. Освен че е част от този проблем, той има огромна отговорност за това, че няма планиране.“ Управляващите пропуснаха лятото за подготовка на системата, сега пропускат и подготовката за коледните празници и ваксинацията на населението. Това каза пред btv Христо Иванов – лидер на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“.

Справят ли се с овладяването на пандемията управляващите? „Не, не искам да политизирам темата, но трябва ясно да кажем, че управляващите изпуснаха времето за подготовка на системите и затова сега виждаме тази поредица от импровизации, която се случва, която генерира хаос и дезориентация в хората.

Хората са в много трудно положение, защото голяма част от тях дори не знаят какви са мерките, какви са препоръките, какво трябва да се прави и защо трябва да се прави.

Продължаваме да спорим за маските, нямаме системен подход към един от най-важните въпроси ограничаване на разпространението. Няма ясно послание – носете маски, спазвайте дистанция, ако можете да работите от вкъщи, стойте вкъщи. Въпросът е, че управляващите генерират един фон на взаимоизключващи се послания – стъпка напред, две назад. И това всичко се дължи на пропуснатото лято за подготовка. Това, което ме притеснява, е, че по същия начин сега пропускаме планирането, което сега трябва да се случи.

Ние не виждаме ясна подготовка за Коледните празници. Хората отсега трябва да знаят – ще пътуват ли, няма ли да пътуват; ще могат ли да се връщат от чужбина и при какви условия; колко души ще могат да се събират на едно място; магазините как ще работят; Това е изключително важно, защото „коледната пауза“ в живота ни може да се ползва и с противоепидемични цели. Ние не виждаме ясно планиране за момента, в който ще имаме някаква ваксина. В Белгия например вече имат щаб, който да планира ваксинацията на населението. Това е почти военна операция.

Хората са дезориентирани, имат страхове. Трябва много ясно да се реши – къде, кои групи и трявба да се комуникира. По един вменяем начин.“ Такива са слабостите в управлението на коронакризата в момента според лидерът на „Да, България“.

„Резултатът е хаос, в който и здравните работници са поставени“, смята Иванов. „Когато няма планиране, човечността също започва да се проваля. Огромен провал на Борисов –затова трябва да има стратегия“. „Трябваше да имаме електронно здравеопазване. Модернизацията спасява животи“, коментира още Иванов. Иванов е категоричен:“Никой не е привърженик на пълното затваряне на страната“. „Има планиране на бюджета за 2021 г., но с негативен знак. Следващият бюджет ще изхарчи много пари“, коментира той.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 3302

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече