Любомир Аламанов: Респект, че здравният министър признава, че има голям проблем в системата, но КОЙ ще поеме отговорността?

0

Публикацията е от фейсбук страницата на PR експерта Любомир Аламанов

„Кризата извади всички истини на показ. Паднаха всички маски. Видяхме истинските лица на хората и истинските възможности на системата. Те не са никак добри.“

„Проблемът на системата на здравеопазването е многогодишен, в момента всичко това, което виждаме, е резултат от липсата на реформи много години назад.“

Звучи като мои думи, нали? Говоря го от много месеци…

Да, но в случая са думи на текущия здравен министър Костадин Ангелов пред БНТ. Респект, че го казва. Но остават няколко въпроса:

1. Защо като го говорим това много хора, управляващите не обърнаха внимание с месеци?

2. Някой ще понесе ли отговорност за ситуацията? Например някой, който управлява от 10г. Кой ли е той, как мислите? Или предишният здравен министър? Къде ли е той?

3. Поне една дума за извинение, че летните месеци бяха проспани, няма ли да има?

Уффф, пък и аз, дума за извинение искам, нещо се размечтах…

За съжаление на всички, управляващите са паднали в собствения си капан. Трябва да изглеждат силни, за да вдъхват доверие и увереност, и така да се задържат на власт. Но това не им дава възможност да приемат конструктивна критика и добронамерени предложения от външни хора.

Така се стига до ситуацията, че в най-добрия случай идеите, които са добри, се оставят да отлежат с няколко седмици, а след това се представят като хрумки на управляващите. А в останалите случаи просто не се обръща внимание, само защото идеите се дават от „други“.

Изумително лоша политика, особено в случай на глобална криза. Капсулирането води до огромна загуба на потенциални решения или добри идеи.

Ето още една идея за управляващите, която давам от м.март насам: Направете си Съвет на „Черните шапки“, т.е. хора, които да ви критикуват идеите, преди да ги направите публични. Така излагането и грешките ще са по-малко.

Е, трябва и да слушате този Съвет, де. А не да го псувате с 200 по полетата…

Учебници могат да се пишат по тази криза, купища учебници.

Прегледана: 4353

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече