Д-р Петър Москов: Управляващите нямат ясен план за действие срещу Covid кризата седми месец

0

Нека не оставаме с впечатлението, че това е здравна криза – това е проблем на цялото общество. Проблемът е, че обществото е разделено – едните са дълбоко притеснени, а другите отричат изцяло проблема. Раздели ги управлението като невъзможност да формулира консенсусни важни неща, раздели ги и опозицията. Това заяви бившият здравен министър Петър Москов, съобщава Actualno.com.

Москов беше категоричен, че не е представен ясен план за действие и това е най-големият проблем. „Г-н Борисов и управлението е избрало да играе ролята на Тръмп, а на опозицията ѝ се иска да играе на здравна тематика”, каза той. Според него, трябва да има базов консенсус.

Петър Москов поиска здравния министър да може по закон да налага решенията си в здравната система и призова здравният министър да поиска тези извънредни правомощия – иначе да каже, че ще подаде оставка.

Не може да има нов национален локдаун, не можем да си го позволим – целта е да няма претоварване на здравната система. Целта е да има ясен план – аз не го виждам седми месец”, обясни той.

Трябва да има ясно разработени регионални планове, настоя Москов. Той даде пример, че в Шумен има по статистика наполовина по-малко заболели, отколкото в Габрово, но в Шумен е катастрофа. „Параметрите трябва да са съобразени с възможността на болничната система да поема”, категоричен беше бившият здравен министър.

Москов критикува управлението и, че чрез включването на доц. Мангъров . Трябва да направим това, което направи Словакия – масово тестване. Така ще намалим количеството на заразените на вход, каза той. Според него, когато стигнем до 10 000 влезли в болница, трябва да минем на масово тестване – с антигенни тестове, за да се изолират възможно най-много безсимптомни преносители на вируса.

Една война не може да бъде спечелена, ако ползваш само трите си елитни дивизии. Тя може да бъде спечелена, ако вкараш цялата армия”, многозначителен беше Москов, като поясни, че не цялата здравна система е анагажирана. „Твърдя и мога да го докажа” – само 4 болници от 70 са изпълнили изискването на министъра 50% от леглата да са подготвени за COVID болни„, каза Москов.

Според него, тази седмица в София няколко големи болници трябва да бъдат превърнати изцяло в COVID болници – иначе ще е късно.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 3377

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече