Войната с коронавируса я губим заради генерала!

0

През миналата седмица, пред различни медии д-р Стойчо Кацаров, който е  бивш депутат от ОДС и председател на Центъра за защита на правата и здравеопазването, три пъти коментира как не правим достатъчно за ограничаване на заразата. По-точно – не се проследяват в достатъчна степен контактните лица на потвърдено заразени.

Казаното от Кацаров не е просто думи – и по официална статистика активните случаи са повече от карантинираните! При това доста повече – с над 10% повече! Което е абсурдно, защото по статистика излиза, че много активни случаи на COVID-19 не контактуват и със себе си дори, какво остава с други хора.

Социопати може би?

В края на март, когато бяхме в извънредно положение и се правеше специален закон, тогавашният депутат от БСП Валери Жаблянов роптаеше как е глупост армията да гони вируса по шосета. Всъщност е глупост, че армията не беше използвана именно по отношение на локализирането и блокадата на заразата. От колко време ни е ясно, че РЗИ няма достатъчно капацитет да се справи със сегашната ситуация, че дори с далеч по-лека?

А военни дали не можеха да помогнат на РЗИ?

Можеше ли военни да пишат предписания и да ги връчват след бързо обучение в по-леките летни месеци? Можеше ли да интервюират потвърдено заразени с COVID-19 кои са им близките контактни лица, за да им проследят 10-дневната карантина? Дали половин година не беше помислено за това? Дали можеше да управляваме тази епидемия, а не тя нас да управлява сега – всеки поединично, по стар български обичай? Професионална армия в момента имаме. Професионални управляващи – също. И болнични легла имаме – всичко това на хартия.

Който е болен, добре знае колко струва тази хартия! Дано повече оздравели се сетят какво беше написано на нея, когато имаха нужда!

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Прегледана: 3553

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече