Юристи се намесиха: Двучасовият „зелен коридор“ за хора над 65 г. граничи с геноцид

0

Грозните сцени с прогонени от магазините възрастни започнаха

Грозните сцени с прогонени от търговската мрежа възрастни хора извън часовия пояс за пазаруване, определен за тях – 8-10 часа, започнаха. Управителка на магазин от веригата „Фантастико“ в София е повикала полиция, за да попречи на възрастни да си напазаруват хляб, съобщи изданието „Електронен вестник“. Охранители са започнали да проверяват личните карти на входа, без да имат право, твърди още изданието.

Заповедта на здравния министър гласи, че „магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти САМО в часовете между 8.00 и 10.00 часа. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст“.

Конфликтите между търговци и възрастни хора бяха предизвестени.

Самото здравно министерство признава, че в по-малките населени места, като селата, доставките на хляб понякога пристигат извън часовия пояс за възрастни – 8-10 часа. Така пенсионер не може да си купи дори хляб, без да разчита на помощ от по-млад човек. Удължаването на часовата зона с 1 час – така че хлябът да пристигне до магазините и възрастните хора да могат по-спокойно да пазаруват, се оказа невъзможно. Според МЗ предложението било отхвърлено заради несъгласие на другите граждани да се съобразяват с толкова дълъг прозорец за възрастни. Търговските вериги пък били  против да се фиксира втори следобеден пояс за пазаруване. Решението за пояса било взето след много задълбочен анализ и след като министърът лично бил говорил с над 50 души на възраст над 65 г.

Така правителството принуждава 1 504 088 души, по данни на НСИ, на възраст над 65 г. да пазаруват в кратък отрязък от време рано сутрин в зимен сезон, в навечерието на студове и поледици. МЗ е решило да рискува и с това и щяло евентуално да мести прозореца за пазаруване следобед само след появата на мъгли и поледици.

Това грозно ограничаване на права граничи с геноцид, коментира пред „Сега“ адвокат Емилия Недева. Тя разказа, че първо е помислила, че има грешка в изписването на заповедта, но после е прочела обясненията на здравния министър Костадин Ангелов и е разбрала, че е става дума за съзнателно търсено решение, което било в резултат на задълбочен анализ и обсъждане с бранша. „Остава неясно защо се промени режимът, който беше през март и април. Тогава хората над 65 години имаха коридор, но не бяха ограничавани да пазаруват и през останалото време“, допълни Недева.

Тя обясни, че със заповедта се нарушават редица конституционни норми. Например тази, че България е правова държава и се управлява спрямо Конституцията и законите. „Няма как със заповед на министър да бъдат ограничени правото на придвижване и да се забранява посещаването на обекти от първа необходимост“, каза Недева.

Тя обясни още, че се нарушава и правото на личен живот и правото на избор на хората над 65-годишна възраст. Те може да имат необходимост от други процедури, или да са другаде между 8 и 10 ч, това означава ли, че не трябва да се хранят и да си купуват лекарства, попита още юристът.

„Хората се раждат свободни и равни по достойнство и права. Да се обяви, че възрастните нямат права, и то във време, когато много от тях са далеч от своите близки и няма как да разчитат и на държавата да им осигури помощ, е грозно ограничаване на права, което граничи с геноцид„, допълни тя.

И припомни, че възрастните са данъкоплатци, наравно с всички останали.

Адвокат Мария Шаркова, която е специалист по здравни казуси, каза пред „Сега“, че министерската заповед ще бъде атакувана в съда. Според нея във всички над 100 министерски заповеди, свързани с пандемията, има за какво да се хванеш, но не е въпросът да се обжалва самоцелно и за спорта. Тук обаче има непропорционално ограничаване на права.

Това не е зелен коридор, а червен коридор, каза Шаркова. „Това са уязвими хора заради възрастта си, може да са и трудно подвижни и с различни заболявания. На тях им се забранява да посещават магазини и аптеки, където могат да си набавят стоки от първа необходимост“, обясни тя защо тази мярка е дискриминативна.

При това периодът, в който възрастните могат да пазаруват, е твърде кратък. „Какво правим, ако в някое населено място има 1 или 2 магазина. Ще се получат струпвания и опашки. Защо точно между 8 и 10 ч, когато е най-студено и мъгливо и ще става по-мъгливо и студено. Самата идея е абсурдна“, недоумява тя. И си обяснява рестрикциите с това, че рискът пенсионерите да излязат на протест е най-малък.

Шаркова пита и доколко въобще с подобна заповед може да се забрани на хора да посещават обект, който е частна собственост.

Юристът допълни, че всъщност служителите на магазините и аптеките нямат право да проверяват личните карти, т.е. да правят проверка за нечия възраст, нито хората са длъжни да им ги показват. „Остава проверката да се прави „на око“, което отново е унизително и очевидно абсурдно“, коментира Шаркова.

Адвокатът припомня, че здравният министър, тогава Кирил Ананиев, отмени заповедта си за задължителното лечение на хората над 60-годишна възраст в деня, в който срещу нея беше депозирана жалба. „Сега се надявам навреме министър Ангелов да се осъзнае след пътуването с „джипката“ (днес министърът и директорът на „Пирогов“ се возиха в премиерския джип, бел.ред.) и да я отмени“, заключи тя.

Автор: Доротея Дачкова

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 3911

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече