Марешки „хвърли“ бомба: Има аптеки само за реекспорт и фалшиви рецепти

0

Според Марешки в здравеопазването има мафия, която има интерес от поддържането на хаос в системата

Има аптеки, които съществуват само за реекспорт на лекарства, и такива, които изписват фалшиви рецепти, изплащани от здравната каса. Това обяви пред Нова тв лидерът на партия Воля Веселин Марешки, собственик на едноименната верига аптеки, по повод сигналите, че липсват редица медикаменти, основно свързани с лечението на COVID-19′

„Много аптеки, мога да твърдя, живеят само с фалшиво изписани рецепти, дори сами си пишат рецептите, но няма как да се проследи. Това е 100% печалба, здравната каса изплаща. Става дума за страшно много пари, някой източва тези пари. Примерно някой седи и пише само този месец рецепти за 100 000 лева, смятайте“, каза Марешки.

Според Марешки в здравеопазването има мафия, която има интерес от поддържането на хаос в системата. Няма да има и държавна верига бензиностанции, мафията няма да позволи, каза още депутатът.

През последната седмица всеки втори сигнал на платформата за липсващи лекарства е за нискомолекулярен хепарин, азитромицин и лекарства, свързани с лечението на Covid, посочи пред БНР Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.

Причината според нея е ясна – презапасяване и недостатъчен внос, конкретно при един от доставчиците на нискомолекулярен хепарин. „От аптеките изчезват антибиотици, превърнали се в популярни и разпознаваеми. Същевременно са налични съдържащи същата съставка медикаменти. Подобен е примерът и с липсите на аспирин – има над 20 продукта, но се изчерпват само един или два от тях, защото са част от формални или неформални протоколи за лечение на Covid.

В подобни ситуации трябва да се търсят алтернативни, извънредни доставки, подчерта Маринкова. От Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства предлагат промяна в Закона за здравето, касаеща извънреден внос при епидемична обстановка.

От асоциацията заявиха, че всяка година 500 вида лекарства се деригистрират от българския пазар. „Евтини лекарства с устойчиво потребление изчезват от страната и превръщат българите в аптечни туристи. Много от тези медикаменти се дерегистрират от българския пазар, защото не издържат на големия ценови натиск и малкия пазар. Това не устройва вносителите“, обясни Маринкова.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 3104

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече