Експерт: Магистрала „Гоце Делчев“ може да ни върне „братството“ с Македония

0

Публикацията е от фейсбук страницата на зам.-председателя на „Републиканци за България“ Павел Вълнев

През далечната 1961г. в обръщение към канадското правителство в Отава президентът Кенеди казва: „Географията ни прави съседи. Историята ни прави приятели. Икономиката ни прави партньори, а необходимостта ни прави съюзници.“

Разсъждавайки върху тази мисъл на президента Кенеди и подтикнат от горещата тема „Северна Македония“ през последните месеци, като човек от реалния бизнес, реших да погледна цифрите и тенденциите. Зададох си въпроса – малка ли е наистина Северна Македония и до колко е важна за българския бизнес – отговорите ме изненадаха положително…

Македония, освен наш съсед и съюзник в НАТО, е и един от големите търговски партньори на България – като важно е да отбележим, че търговското салдо е положително за нашата страна. На практика извън страните от ЕС, Македония е вторият по големина партньор на България по отношение на износа след 82-милионната Турция. През последните 10 години българският износ към Северна Македония е нараснал два пъти. Износът ни към Македония в някои от последните години например е по-голям от нашия износ към 150-милионната Руска Федерация и при едно добро управление търговският стокообмен между двете държави скоро може да надхвърли един милиард долара!

През последните години инвестициите на българските фирми в Република Северна Македония растат и са в различни сектори – банкова и застрахователна дейност (едни от големите банки и застрахователни дружества там са български), металургия, хранително-вкусова промишленост, геоложки проучвания, информационни технологии и телекомуникации, както и в хотелиерството. Друг важен показател е броят на туристите – по брой чуждестранни граждани, посетили България, Република Северна Македония заема шесто място в последните години, средно годишно над половин милион души!

Къде изоставаме и какво може да бъде направено?

Ахилесовата пета на нашите взаимоотношения бе и си остава инфраструктурата. Скопие е единствената от съседните ни столици, до която се пътува бавно и мъчително, в някои случаи 220-те километра се изминават за 5-6 часа, нещо повече София и Скопие са единствените две съседни столици в Европа, които не са свързани с влакова линия… прословутата влакова линия, която се „строи“ вече над половин век!?!

Крайно учудваща е липсата на реални усилия, от страна на България и на Северна Македония, за по-добро инфраструктурно свързване по трасето на Европейския Коридор № 8. От трите страни по този коридор (Албания, България и Северна Македония) само България е член на ЕС, което и отрежда ролята на лидер и на своеобразен „локомотив“ по отношение на управлението на европейските фондове за изграждане на съпътстващата инфраструктура (авто- и дигитални магистрали, жп, електро- и тръбопроводи).

Смятам, че е задължително българската държава да приеме за един от основните си европейски и национални приоритети изграждането на този жизнено важен проект! Приемам и подкрепям идеята бъдещата автомагистрала между София и Скопие да се казва „Гоце Делчев” в знак на признателност към революционера, общата история и съвременното приятелство.

Статистиката и цифрите показват положителни тенденции и оптимизъм, и при едно продължаващо партньорство между двете страни, и задълбочаване на политическите и икономическите връзки, можем да постигнем много!Историята е важна и трябва да я пазим и помним, но нека да не забравяме, че живеем днес, и това, което ще направим сега, ще бъде утрешната история. Северна Македония е много важна за нас и България трябва да използва практично и с разум своята позиция на член на ЕС по най-добрия начин!

Прегледана: 4007

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече