Каракачанов уточни: Познавам депутати, които се лекуват от COVID-19 вкъщи, защото няма място в болниците

0

Познавам депутати, които поради липсата на място в болниците се лекуват вкъщи. Познавам и депутати, които отидоха доброволци. Това заяви вицепремиерът и военният министър Красимир Каракачанов за коронакризата в България. На въпрос дали изпуснахме момента да се подготвим по-добре за сегашната втора вълна, отговорът беше, че не той е експертът, но че здравният министър влага всичко за себе си.

„Аз не мога да бъда по-компетентен от министъра на здравеопазването и да му давам акъл”, заяви Каракачанов пред Нова телевизия.

Националният оперативен щаб (НОЩ) върши работа. Не е за успокоение, но има сякаш едно плато – мисля, че здравният министър действа адекватно. Този човек се чудя как издържа физически. Така Каракачанов обобщи ситуацията с коронавируса.

На въпрос ще иска ли Коалиционен съвет заради изказването на Валери Симеонов, че политиците не слушат експертите за коронавируса, Каракачанов отговори, че става въпрос не за популярни и непопулярни мерки, а за адекватни и неадекватни мерки. Здравният министър е експертът, е тезата на военния министър. Що се отнася до снабдяването с лекарствата и учебния процес, вицепремиерът заяви, че до края на деня очаква мерки, които да урегулират нещата.

„Когато някой каже, че този и този е безпомощен, трябва да предложиш как да се справим“, категоричен беше Каракачанов. „Безсмислено е да говоря кой е казал, че няма пандемия февруари, март – не помага на обществото“, добави той. Около 2% от персонала на армията е заразен с COVID-19. Мисля, че ситуацията във войската е малко по-добра, защото при хората под пагон има по-добро чувство за дисциплина, обясни Каракачанов. Той увери, че армията ще се включи като помощен персонал – да чисти и дезинфекцира например, както и военни със санитарен опит, но няма как да реши всички проблеми на обществото.

Македонският въпрос Щях да си реформирам идеологията, създадена от Тито и Сталин, за да не вкарвам в заблуждение обществото. Убеден съм, че има немалко българи, които искат да са американци, но са родени в България, даде пример Каракачанов какво следва да направи Северна Македония. Той посочи, че допреди 2-3 години имало явления като „бугараши” и репресии. Щях да видя дядо ми на какъв език е писал, картинно обрисува нещата Каракачанов. Според думите на вицепремиера, Северна Македония има европейска перспектива, но не и по сегашния начин на водене на политика на Скопие. Опитахме да им обясним, че не може да очакват някой да ни натисне, каза Каракачанов относно информациите, че Германия иска да отстъпим.

„Идентичността, която се опитват да създадат в Македония, не може да е сметка за България“, заяви Каракачанов, с уточнение, че сме поискали много ясни гаранции, че Договорът за приятелство и добросъседство със Северна Македония ще се изпълнява – за историята, за обезщетенията на репресираната българщина. Мисля, че разбраха, че имаме принципна позиция и няма кой да ни притиска, добави той. „Кака и батко няма да се появят“, твърди Каракачанов.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 5869

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече