Манолова избухна отново: Борисов дезертира, остави лекарите и хората да се оправят сами

0

Борисов и правителството свириха „отбой“ и дезертираха от първата линия в битката с коронавируса. Оставиха лекарите и хората да се оправят сами. Всички непопулярни мерки за борба с COVID-19 се прехвърлиха на областните щабове, за да се запази имиджа на Борисов и на правителството, които и без това се сринаха, за предстоящите избори. Мерките закъсняха безнадеждно.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медии днес, по време на събитието пред Министерски съвет „Леглата не лекуват сами“. Събитието беше организирано съвместно от „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ в 124-ия ден на антиправителствените протести и е по повод хаоса в здравната система при втората вълна от COVID-19.

„Правителството и Борисов оставиха хората да се оправят сами. Сами да си търсят линейка, апарати за обдишване, болнично легло, дори кръвна плазма и да си плащат PCR тестовете. Цената на живота се сведе до цената на PCR теста, защото без него не приемат в болница“, допълни Манолова.

Според нея въпросът е за какво бяха похарчени 1.5 млрд. лв. европейски пари, след като и сега няма достатъчно линейки, безплатни PCR тестове, достатъчно апарати за обдишване и апарати за кръвна плазма, не бяха включени лекарите от доболничната помощ и частните болници в битката с коронавируса, не бяха подкрепени личните лекари, нито РЗИ с административен ресурс, за да могат да проследяват и да карантинират случаите.

От „Изправи се.БГ“ настояват незабавно за осигуряване на безплатни PCR тестове за всеки, повишаване цената на клиничната пътека за коронавируса и достатъчно финансиране и стимули за общопрактикуващите лекари и всички медицински специалисти, а не само обещания.

Манолова допълни, че от Гражданската платформа настояват електронната здравна система, електронното досие, електронните болнични да са факт, след като бяха обещани преди няколко месеца.

„Частните болници да се включат в борбата с COVID-19, правителството да осигури достатъчно финансов ресурс за социален патронаж за възрастните и самотните хора под карантина, както и уязвимите групи в социалните домове“, каза още бившият омбудсман.

„Борисов да действа, а ако няма да действа – да си тръгва. Ако продължат да умират хора, защото не са получили медицинска помощ и достъп до лечебно заведение, народният гняв ще го залее„, категорична е Мая Манолова.

Източник: „Банкеръ“

Прегледана: 4392

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече