Любомир Кючуков: Македонизмът победи с насаждане на антибългарски насторения

0

Реално вече се поставихме в международна изолация в рамките на ЕС и в рамките на региона по този конкретен въпрос, защото никой не разбира нашата позиция така, както тя беше заявена. Определено, нашата позиция не се разбира и не се подкрепя и в Скопие, и това е факт. Това каза пред bTV Любомир Кючуков, дипломат и бивш външен министър по ключовия за България въпрос за Северна Македония.

Защо не можем да приложим моделът „Гърция“?

Гърция също беше изолирана, но има съществено разраничение. Гърция и България решават два коренно различни въпроса и това не може да стане с едни и същи методи. Гърция се опитва да докаже, че няма нищо общо в историята си с Република Северна Македония. Докато ние се опитваме да докажем, че всичко ни е общо. От тази гледна точка, ако при Гърция всичко приключваше с един подписан договор, при България това е процес, който започва с подписването на договор, защото става дума за македонизъм. Македонизмът е идеология, минава през съзнанието на хората. И след това, което ние направихме, според мен, в Скопие спокойно могат да започнат честването на победилия македонизъм, защото както е очевидно, (бел.ред. нашата позиция) генерира много сериозни антибългарски настроения там.

„Ако приемем, че има взаимна омраза между хората, което според мен не е вярно, тогава значи, македонизма е победил и ние трябва да говорим за съвършенно различни неща. Тука има една много интересна социологическа анкета сред гражданите на РСМ: след подписването на договора за добросъседство през 2017г. половин процент от гражданите на страната смятаха България за неприятел; след декларацията на българския парламент в края на октомври – този процент изведнъж скочи на 23%, т.е. това, което македонизмът неможа да постигне за 70г., ние го постигнахме в много съкратен график“, каза Кючуков и уточни, че данните са на македонската социологическа агенция.

Да им вярваме ли?

„Ние винаги можем да оспорим данните, но не можем да оспорим тенденцията, която беше очевидна, както и сега не можем да я оспорим.“

Защо позицията на България е контрапродуктивна?

„Самото подписване на Договора беше много съществен момент, той е основа за решаването на въпроса. Нещо повече, единствено той позволи в преговорната рамка с ЕС да бъде включен този въпрос, защото по принцип двустранни въпроси не се включват в преговорите за членство към съюза“, уточни Кючюков.

Защо РСМ не попада в изолация, за това, че се опитва да открадне чужда история?

„Защото, очевидно, тя по-добре успява да комуникира своите позиции, първо. И второ, трябва да имаме предвид относно контрапродуктивността на нашата позиция, че тази преговорна рамка, която ние не приемаме, е конструирана така, че ако страните от Източна Европа преговарят по нея, те и досега щяха да преговарят. Конструирана е така, защото много държави от ЕС, на първо място Франция и Нидерландия, са против или блокират членството. Освен това тя позволява на всеки един етап да има връщане и блокиране на преговорите от всяка една страна на съюза, т.е. има достатъчно механизми, които блокират. А по този начин България пое отговорността, и те буквално се скриха зад нас, както спрямо РСМ, така и спрямо Албания. А резервите спрямо Албания са още по-големи.“, смята той.

По неговоите думи Северна Македония провокира скандалите, а ние влизаме в капана. България вече уведоми ЕС, че не може да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония за членство в ЕС, ако не се изпълняват условията в Договора за добросъседство. Заради разногласията днес премиерът на западната ни съседка Зоран Заев пристига в България за среща очи в очи с Бойко Борисов. Двамата отдавна демонстрират добри отношения, но въпреки това двете държави остават разделени във виждането си какви отстъпки трябва да се направят.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 3096

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече