Демократ за Борисов: Прилича на полк. Курц от ”Апокалипсис сега”

0

Думите на премиера Борисов, че няма да остави никой гладен, че с протестите се е целял пуч и т.н. председателят на Българската демократична общност Господин Тонев оприличи на думи и поведение на лудия полковник Курц от филма на Франсис Форд Копола ”Апокалипсис сега” по новелата ”Сърцето на мрака”.

Става дума за поквара на съвестта, каза още той в „Честно казано с Люба Кулезич“ по Евроком.

Господин Тонев, снимка: БНТ

Това няма нищо общо с дясното и десницата, допълни той. Десницата трябва да дава на хората шанс. На миналото трябва да се гледа като заряд от ценности, за да се построи бъдещето. Европа има два корена – християнство и просвещение, посочи Тонев.

Само отворена десница може да се пребори с олигархично-мафиотския модел в България, категоричен е той.

Протестите възникнаха на базата на усещането за непоносимостта към корупцията. Другото бе всекидневна проява без острота. Не е проблемът в отказа от антикомунистическа риторика. Паметта за миналото, заедно с неговото осмисляне е едно от задълженията на отворената десница, е менението на Тонев.

Шансът на отворената десница е в някаква форма на осмисляне на нещата. Не може да се смени човека горе и всичко се оправя. Единият ресурс са българите в чужбина. Друга група е тази на младите хора. Те трябва да се преборят и участват в едно смислено усилие, категоричен е Тонев.


По думите му една отворена десница, християндемократическа, трябва да заеме мястото си в центъра и измести ГЕРБ.

Яснотата в политиката ще помогне на хората да преценят собствената си позиция – дали искат да се занимават с политика, позицията им като избиратели, както и дали принадлежат към някакво политическо течение. Десницата е злоупотребявано понятие, в Западна Европа то се гледа с пренебрежение – десен или ляв не звучи добре. Големите консервативни и християндемократични партии обикновено се настаняват в центъра, коментира Тонев.

Преди няколко години в България беше на посещение християндемократа Вилфрид Мартенс, доста дълго време беше председател на Европейската народна партия. Той изрази мнение за политическата констилация в Европа. По думите му една християндемократична партия не може да просперира и да има бъдеще ако единствената и цел е да бъде на власт, допълни Тонев.

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 4109

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече