Румен Гечев контрира: Правителството не си мръдна пръста 7 месеца, а сега ще взема панически мерки

0

„Бюджет 2021 по никакъв начин не е свързан с българската икономика“, каза пред БНР проф. Румен Гечев – депутат от БСП, зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

По думите му другите страни в ЕС увеличават капиталовите разходи в бюджетите си заради кризата с коронавируса, а в България тези средства са замразени.

„От БСП предупредихме, че схемата 60 на 40, която е най-ниска в ЕС, няма да сработи. От 1 млрд. лева, които управляващите обявиха, че заделят за българската икономика, бяха усвоени само 120 млн. лева. … В новия бюджет се предвижда 4,887 млрд. лева бюджетен дефицит. От целия бюджет разходите са почти 53 млрд. лв., а 300 млн. лева са отделени за подпомагане на българската икономика. Това е между 4 и 7 пъти по-малко от това, което правят другите страни от ЕС. Това ще ни изиграе лоша шега,“ заяви проф. Гечев в предаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“.

Според Гечев има подценяване на пряката връзка между държавата и икономиката, основана на публично-частно партньорство, която е основната нишка на спасяването на икономиките на другите членки на ЕС в борбата с пандемията.

„Какво прави г-н Бойко Борисов 7 месеца, та сега ще трябва да вземат панически мерки? Това правителство не си мръдна пръста 7 месеца и не подготви здравната система, а сега се сети, когато хората масово взеха да влизат в болница, да вземат панически мерки“, заяви Румен Гечев.

Социалистът посочи, че ще подкрепят предложението на здравния министър болници, които отказват да разкриват легла за пациенти с Covid-19, да не бъдат финансирани със средства от Националната здравноосигурителна каса.

„Ще го подкрепим, разбира се, че ще подкрепим всяка мярка, която ще спаси човешки живот, но те винаги предприемат мерки, за които ние сме предупреждавали с месеци и с години,“ коментира още той.

Източник: БНР

Прегледана: 3767

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече