Психозата: Коронавирусът ли е краят – и на какво?

0

Добро утро, добър ден, и днес ли ще мрем?! Всяка сутрин се събуждаме и на практика първото, което чуваме в последните месеци е, че наближава предвиждания от близо осем години край на света. Първа новина във всички медии. Още не си измил очите и вече се чудиш дали изобщо да го правиш.

Ами ако водата от чешмата е заразена? С какво ни помага ежедневно съобщаваната информация да знаем колко са заразените с коронавирус? Отговорът е лесен – или ни обогатява, или може да ни докара инфаркт! За да е пълна програмата, защо не се съобщават и регистрираните и починали за ден хора с онкозаболявания, ХИВ и СПИН или друга смъртоносна болест? Информационната стойност на информацията с числата за COVID-19 е точно 0. А телевизионните екипи неуморно продължават да обикалят по COVID отделенията и да задълбочават и без това тежката обстановка.

Целта на непрекъснатото облъчване по темата, може би, има две измерения: или да се стресираме и най-сетне да вземем да спазваме мерките и да се пазим, или да намерим кой да спаси света. За всичко може би си има логично научно обяснение. Когато се уплашим, ще спрем да работим, ще се затворим у дома и най-после ще обърнем внимание на семейството си. Ще видим как порастват децата ни. Ще се радваме на семейни щастливи игри заедно. … Докато свършат парите.

Сценарий две: В природата на българина е да се противопоставя на всичко и на всички – вирус няма, а статистиката се съобщава, за да ни покажат колко е страшно, но спокойно – Спасителят е насреща! Сега той сам ще „премине през ада“, а после ще се върне като герой и с опита си ще измъкне страната от капана на заболяването. Едно е очевидно – объркването и хаоса преобладават. А ежедневното натрапване на поредния антирекорд само задълбочават съмнението у обикновените хора, които всеки ден се питат числата реални ли са.

И някак не се вижда какво да правим, какво ще правим. Необходима е вяра, за да можем да преодолеем по-лесно тази пандемия – но в какво да вярваме, след 30 години на безверие? Иронично или не точно сега имаме нужда повече от герои, отколкото от статистики – но пък от статистиките понякога излизат героите.

Поне това е надежда – сега тя ни остава, след като не си даваме какво можем да предизвикаме преди да го предизвикаме – защото според общоприетото научно тълкувание коронавирусът ни дойде, тъй като прекалено много се месим на природата – влизаме в хабитати, където има такива вируси, спрямо които COVID-19 е нищо.

Автор: Моника Георгиева

Източник: Actualno.com

Прегледана: 3928

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече