Симеон Дянков към Борисов: Къде е помощта за бизнеса – пенсионерите и децата не произвеждат

0

Ако затворим така, както през пролетта, голяма част от секторите няма изобщо да се съвземат. За САЩ изчисленията сочат, че 2 от 3 бизнеса ще изчезнат. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков. Според Дянков, в България също се върви в такава посока.

„Дават се доста пари – въпросът е как помагаме на бизнеса”, попита той, като напомни, че сега се помага на една част от пенсионерите, на децата, но липсва темата на бизнеса. Дянков посочи пред Нова телевизия за примери зимния туризъм, мебелната промишленост.

„Не е въпросът да се опитваме да помагаме, а да сме готови и да сме пред следващата вълна”, заяви Дянков. И подчерта, че 4 месеца трябвало да заработи мярката „60/40”. Като контрапункт той даде републиканците и Тръмп, които подценили COVID-19, но бързо действали за спасение.

„Децата и пенсионерите не произвеждат национален продукт”, предупреди Дянков – няма как да стане да се помага тогава, когато си на ръба на банкрут, по думите му.

На работещите хора в България не се помага особено, заключи бившият финансов министър. Има много мерки, които може да взаимстваме от Чехия, Словакия, Германия. Ние правим може би 25% от мерките, които можем. Не е проблемът в парите, а във фокуса, заяви Симеон Дянков. Според Дянков, за България е по-добре да има демократи в Белия дом и Сената – защото нямало да има идеи като санкции за „Турски поток”. По думите му, по време на втория мандат на Барак Обама точно Сенатът е спъвал всяка негова външнополитическа инициатива.

Дянков обаче прогнозира, че демократите няма да успеят да обърнат съотношението в горната камара на Конгреса – 4 места.

За финал Дянков каза, че мисли, че му е минало времето за политически проекти. „Все още не сме се ориентирали някак, че сме европейци”, заключи той за България.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 4432

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече