Изми ли си ръцете министърът на образованието Красимир Вълчев?

0

Голямо брожение сред българските учители след вчерашната заповед на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Много от тях, след като разбраха, че не министерството, а ръководителите на образователните институции ще решават дали и кога училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда, бяха гневни, че за здравето и живота им, както и за това на учениците, ще се решава на парче, с неясни правила и критерии, пише Glas.bg.

Въпросната заповед разбуни духовете и сред българските родители и интелектуалци. Ето какво написа пловдивския адвокат Тодор Кръстев в социалната мрежа:

Става ми мъчно за българския учител. Онеправдани хора са, кой каквото и да казва. Ето и сега, оставиха ги те сами да преценяват дали да минат на онлайн обучение. Министърът им, на който цял мандат името му не можах да запомня, като Пилат Понтийски си измива ръцете с тях. Те – училищата, сами да си решавали. То, бива, бива, да не иска да поеме отговорност за ресора си, ама чак толкова не бива.

В заповедта се казва, че когато съответното училище се намира в т.нар. червена или оранжева зона и в конкретното училище има увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми, ръководителят на образователната институция може да инициира преминаване към обучение от разстояние.

За да бъде издадено разрешение, е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет, както и с отчитане мнението на преобладаващата част от родителите.

Няма как, докато човек чете тези редове, да не се сети за Пилат, който неистово иска да отклони от себе си божественото наказание. И си измива ръцете. Но… чистите ръце дали са признак на правота?

Източник: Glas.bg

Прегледана: 5278

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече