Проф. Асен Блатов за Борисов: Той е рисков пациент

0

Известно е, че Бойко Борисов има проблеми със сърцето и високо кръвно

Доколкото знам, състоянието на Бойко Борисов е стабилно. Мисля, че колегите от ВМА ще го лекуват. Мисля, че 5 дни карантина от събитие не е достатъчна – трябват 7 до 10 дни. Това заяви директорът на „Пирогов“ професор Асен Балтов. Ако клиничната картина на премиера се развие на зле, той е рисков, предупреди Балтов, визирайки публична информация за исхемична болест на сърцето при Борисов, както и че на два пъти през годините той беше приеман с хипертонична криза.

Той сподели своя опит – имал е лека мускулна треска, като е направил PCR чак след 14 дни самоизолация.

На въпрос дали свалянето на карантината от страна на РЗИ на Борисов е грешка, Балтов обясни, че трябва да сме по-безкомпромисни.

7 дни трябват, за да ги хване PCR тест – имаме много случаи със симптоматика, но негативен PCR тест, каза лекарят. И добави – в Европа вече лекари в леко състояние не се освобождават от работа. За президента Румен Радев, професор Балтов обясни пред Нова телевизия – той изглежда е контактен от първи ред на полския президент Анджей Дуда, който е положителен за COVID-19 и трябва да е под 10-дневна карантина. Общите симптоми са леко неразположение, болки в мускулите, все едно имаш мускулна треска. След това – загуба на обоняние и вкус, а после идва и лека суха кашлица. При нея вече трябва да има рентгенова снимка и да се започне с антибиотици и евентуално „Ремдесивир“, ако снимката покаже бронхопневмония.

Трябва да сме готови всички болници солидарно да приемат пациенти с COVID-19, предупреди Балтов.

Той е сигурен, че специално за София си има координационен център, който разпределя къде да ходят нуждаещи се да влязат в болница. Според Балтов, не само частните болници, но имало и държавни болници, които не са открили COVID легла. Той даде пример с Ортопедията в Горна Баня.

„Не съм оптимист, нещата се задълбочават“, завърши Балтов. И уточни, че е много важно спирането на нощните заведения, да се работи от вкъщи, когато може, да се ограничат социалните контакти.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 4183

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече