„Яко ще измрем“ на Мутафчийски: пророчество или непростим гаф

0

Помните ли кога генерал-майор професор-доктор Венцислав Мутафчийски каза, че яко ще измрем? А помните ли кой е Мутафчийски? Питам, защото отдавна е доказано, че особено в България, има огромен дефицит на памет. Ако не беше така, нямаше чак след 11 години да се сетим кой и как ни управлява. То и това вече забравяме, но скоро ще си го спомним. Ще си спомним през думите на Мутафчийски.

Защото те бяха казани от човек, който много добре си даваше сметка за нещата.

На първо място – че нямаме държава.

Всъщност COVID-19 добре показва коя държава колко е държава. За нашата – приехме сега да носим маски на открито, при определени условия. Само че следва да погледнем причинно-следствено на нещата. И така – причината да се разболеем е вирусът SARS-CoV-2.

Въпросът е къде можем да го хванем, пипнем, глътнем и гаврътнем?

Знаем как – като го вдишаме, независимо дали от дъха на друг човек или защото си пъхаме мръсните ръце в устата. Та на въпроса – къде има повече хора, които са близко един до друг физически? Къде се струпват хора? При настъпващото студено време не е навън. Какво се случва с тестването в училище? Проследяват ли се епидемиологичните вериги там? Данни и статистика колко заразени са открити като контактни при случай на COVID-19 в училище и детска градина има ли? А има ли контрол в големи фирми, в които работят примерно повече от 100 души? Колко заразени има от такива места?

В колко случаи е било заради неспазване на прословутите 3 „Д“ – дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Как е положението по дискотеките, баровете, заведенията? Някаква статистика за там? Мълчание. И като се мълчи, идва недоверието. Почват конспирациите, простотиите. Минаваме на ниво ама няма такъв вирус, ама има и е по-смъртоносен от всичко виждано досега. И се губи фокусът. А докато го губим тоя фокус, ето малко статистика. За последното денонощие починаха 29 души – тоест дневен рекорд.

Абсолютно ясно е, че колкото повече заразени има т.е. разпространение на вируса, ще се увеличават и по-тежко болните. Като се увеличават по-тежко болните, ще се увеличават и смъртните случаи. Неверниците могат да погледнат Чехия. И там се хвалеха колко добре са се справили пролетта, но се усетиха, че морето не е до колене в края на септември. Само че вчера вече имат 120 смъртни случаи и наближиха 15 000 заразени само за ден – данните са от Worldometers.

Сега вече се опира до интелигентност и отговорност.

Държавата ни и в двете отдавна е провал. Дано все пак щетите не са твърде големи – защото все сме твърде умни, но последни или предпоследни във всички значими класации за стандарт на живот в Европа. За това сме си виновни всички ние – но най-вече тези, които действително имат повечко мозък в главата и които не съумяват да го използват така, че да убедят тези с по-малко мозък.

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Прегледана: 4869

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече