Георги Кадиев: Харчовете на Борисов говорят, че няма намерение да управлява дълго

0

„Всички заявки на премиера Бойко Борисов за харчене в различни посоки говорят за човек, който няма намерение да управлява дълго време. Правят се излишни харчове, приходите не се изпълняват. 2020 година е сложна, 2021 година ще е също толкова сложна“.

Това каза пред БНР Георги Кадиев, бивш депутат и зам.-министър на финансите.


Той попита финансовия министър – след като от януари до септември министерството казва, че има бюджетен излишък от 890 млн. лева, защо в края на годината ще излезем на минус от 4,4%, което е около 5,1 млрд. лева. „Няма физическо време за усвояване на такива суми“, отбеляза Кадиев.

Според него най-сериозното впечатление, което прави Бюджет 2021, е, че освен разходи по Covid-кризата, няма почти нищо друго ново.

Има сериозен ръст на разходите и номинален ръст на приходите от 2 млрд. лева, което според мен ще е трудно за изпълнение… В година, в която няма ръст на икономиката, обикновено няма ръст на събираемостта на данъците, защото хората започват да компенсират липсващи приходи като бавят данъци или ги крият… Крайният резултат ще бъде липса на приходи. Това е рискът пред бюджета за 2021 година“, допълни бившият заместник-финансов министър.

По думите на Кадиев е необходимо да се направят данъчни облекчения за определени сектори, като например – данъчни облекчения за работещите майки, защото се стимулират тези, които работят.

Намаляване на корпоративния данък, мерки за по-бързо възстановяване на ДДС, да няма авансово събиране на корпоративния данък, защото натоварва паричния поток на компаниите. Раздаването на по 50 лева на пенсионерите и по 40 лева на дете не решава нищо“, подчерта Георги Кадиев.

Източник: БНР

Прегледана: 5128

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече