Росен Плевнелиев: Това, което прави Радев, е най-прекият път към диктатурата

0

Президентът Радев нарушава Конституцията. Денонощно се хули държавата от 4 години. Днес той нарушава Конституцията. Аз не съм го направил преди време. Държавният глава може да свали доверието си от всеки, но няма право да иска оставки, да иска оставка на парламент, на главен прокурор или на министър-председател. Това коментира Росен Плевнелиев – президент на България от 2012 г. до 2017 г. в предаването „Здравей, България“ по NOVA.

„Това е заложено в Конституцията. Това, което Радев прави, е най-прекият път към диктатурата. Ако може държавният глава във всеки едни момент, когато правителството не му угажда, да му поиска оставката, ние вървим към диктатура“, посочи още той.

Втората вълна на COVID-19 е факт. Цифрите са обезпокоителни. СЗО отчита рекорд след рекорд всеки ден. Нямаме добри новини“, посочи още Росен Плевнелиев.

Важното е, че правителствата във всички страни знаят, че трябва да постигнат баланс – да се застъпим максимално за рисковите групи, но и да не затваряме тотално икономиката, защото това ще бъде тежко за всички„, каза още той.

Днес България стои много по-добре, отколкото през 2008 г. Вероятно, по статистика на ЕС, ще се окаже, че тази година България ще бъде една от най-малко засегнатите от кризата страни. През 2008-2009 г. беше много трудно. Сега обаче е по-различно. Вземат се мерки, надявам се да е по-лесно“, допълни Плевнелиев.  

Плевнелиев коментира и новината, че Microsoft реши да инвестира 1 млрд. долара в Гърция и то в регионален световен хъб за база данни.

Microsoft не организираха търг, в който да получават оферти от други държави. Гърция се модернизира изключително бързо. Microsoft отидоха там, защото получиха договор от правителството на страната за няколко милиарда евро. Гърция днес е много по-напред, отколкото преди няколко години“, посочи той.

И допълни: „Ако България реши да инвестира няколко милиарда евро в електронизация на услугите със сигурност или Google, или Amazon, или Microsoft ще дойдат и тук„.

По думите му през годините България е направила не малко.

Имаме всички поводи за гордост, че имаме толкова бърз интернет. Създадохме 165 000 добре платени работни места в сферата на информационните технологии. Но все пак сме в конкурентна среда. Гърция не спи, инвестира милиарди„, коментира Росен Плевнелиев.

Според Плевнелиев не може да се каже, че в България няма проблеми.

За да бъде решен един проблем, той трябва да бъде посочен. Европейският парламент е партньор на България именно в тази възможност – ние да се подобрим, да станем такива, каквито са развитите европейски демокрации. Не можем да кажем, че ЕП и ЕК не са прави, когато посочват проблемите ни„, коментира Плевнелиев.

Проблемът обаче е, че резолюцията на ЕП за България отиде отвъд това. Тя беше акт на тотално противопоставяне на българи срещу българи. Тя беше инициирана от български евродепутати. Тя беше символ, политически документ на битка за власт, за съжаление обаче – безпринципна„, допълни той.

Доброто решение за България е да има редовни избори, сблъсък на идеи и решения, а не на компромати, както и отказ от популизъм. Като популисти посочвам Румен Радев, Мая Монолова и Слави Трифонов„, категоричен бе Росен Плевнелиев.

Източник: Нова телевизия

Прегледана: 4059

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече